Kristalleşen balla ilgili çok ilginç bilgiler!

Kristalleşen balla ilgili çok ilginç bilgiler!

Bal severlerin her zaman merak edip yanıt beklediği kristalleşen bal hakkında Burambal'ın CEO'su Cengiz Manav, "Doğal balın kristalleşmesi her zaman yanlış anlaşılıyor, bu durum tamamen doğal bir değişimdir. Kristalleşen bal bilhassa kahvaltılarda keyifle tüketilebilir," dedi.

2018.08.02 11:18 - Son Güncellenme: 2018.10.06 11:34 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kristalleşen balla ilgili çok ilginç bilgiler!

Tam 36 ülkeye doğal bal ihraç eden Buram Bal Turkey'in CEO'su Cengiz Manav, pastörizasyonun doğal bal için gerekli bir işlen olmadığını söyledi. Manav, "Doğal yollarla üretilen balın içeriğinde bulunan bütün faydalı besinler pastörize edildiğinde azalabilir, hatta kaybolabilir de. Örneğin bu yüksek sıcaklıklarda enzimler, vitaminler ve antioksidanlar azalır. Her doğal balın içeriğinde mutlaka polen vardır. Bu yüksek sıcaklıkta polenler vitamin özelliğini kaybeder ve azalırlar. Halbuki polarizasyonun amacı süzme balda bulunan petek ve arı parçalarının temizlenmesidir. Bu bir nevi gözle görülür maddelerin alınmasıdır.

Doğal bal tüketmek isteniyorsa balın kristalleşmesinden korkulmamalı, gözle görülemeyen polenler baldan uzaklaştırılmamalıdır. Yüksek ısılarda balı ısıtmaya devam edersek gerçek bala şifa veren besin öğelerini uzaklaştırmış oluyoruz," dedi.

Ayrıca Cengiz Manav, Buram Honey Turkey olarak balın 40 dereceden fazla sıcaklıklarda ısıtılmamasını da tavsiye etti.

Pastörizasyon neden yapılır?

Sofralarımıza gelen bütün gıdaların pastörizasyon işlemi gıdada göremediğimiz mikropları öldürmek için yapılır. Cengiz Manav; "Bu işlem natural balın içeriğinde bulunan mikropları temizlemek için değil sadece kristalleşmesini önlemek için yapılıyor. Bu şekilde yapılan pastörize işlemi ile balların raf ömrü uzatılıyor. Ama bu işlem düzensiz yapıldığında balın şifa özelliği kayboluyor," diye konuştu.

Kristalleşen bal nasıl tüketilir?

Cengiz Manav'a göre; toplumun kristalleşen balı şekerlenmiş bal olarak görmesi bal üreticileri için büyük handikap. Doğal balın bu şekilde bilinmesi tüketicinin doğru bala ulaşmasını engelliyor. Kristalleşen balın tüketilmesinde hiçbir sakınca yok. Bilhassa kahvaltılarda krema olarak ekmeğe sürülüp de yenilen kristal balın tadına doyum olmuyor.   Soğuk, sıcak bütün içeceklerde kristalleşen balı tatlandırıcı olarak kullanmak da tüketim açısından hayli kolay oluyor.

Cengiz Manav tüketiciye bu konuda bir alternatif de sunuyor. Siyah Çam Balı'nın (Black Forest Honey) içeriğinde fazla polen bulunmadığı için kristalleşmesinin nadir olduğunu bundan dolayı isteyen tüketicilerin Siyah Çam Balı tüketebileceklerini söylüyor.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.08.02 11:18 - Son Güncellenme: 2018.10.06 11:34 - HABER MERKEZİ
A