Koyun ve kuzuların renkli buluşması

Koyun ve kuzuların renkli buluşması

Tunceli'de İlkbaharın habercisi koyun ile kuzuların buluşması renkli ve duygusal görüntülere sahne oluyor.

2018.02.23 15:13 - Son Güncellenme: 2018.02.23 15:13 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Koyun ve kuzuların renkli buluşması

Bir çok yerde olduğu gibi Tunceli'nin Pertek İlçesine bağlı Çakırbahçe Köyünde de koyun ve kuzuların buluşması renkli ve duygusal görüntülere sahne oldu. Köyde koyun besleyen sürü sahipleri, bu buluşmayı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere gerçekleştiriyor. Bahar mevsimiyle birlikte kuzulayan koyunlar, bir süre yavrularıyla aynı mekanda bırakılıyor. Daha sonra ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere anneleriyle bir araya geliyor. Ağıllarından salınan koyunlar ile kuzuların buluşması ise renkli ve duygusal anlara sahne oluyor. Anne ve yavrular birbirlerini ses ve kokularından tanıyor.Buluşma saatinin yaklaşmasıyla koyunlar dışarıda kuzular ise ağıllarda melemeye başlıyor. Kapının açılmasıyla birlikte anne ve yavrular birkaç dakika içinde birbirlerini buluyor.Yavrularını emziren koyunlar daha sonra yemleme için başka alana alınırken, kuzular da karınlarını doyurmanın keyfiyle koşturarak oyun oynuyor.

Sürü sahiplerinden Cemile Acim," Koyun ve kuzu birbirlerine meleme sesinden tanır. Koyun çobanın sesini de bilir. Her çobanın peşinden gitmez. Sahibi çağırdığı zaman akıp gider. Nasıl bir ana yavrusunu tanıyorsa bu hayvan da aynısı" dedi.

Devletin kendilerine küpe parası ve tek çoban için destek olduğunu belirten Günay Acim, "Arpa ve samanı kendimiz üretemediğimiz için pahalıya geliyor. Yaz kış çoban istiyor. Kuzusuna çoban, emek istiyor. O yüzden devletten özellikle peynir ve süt konusunda destek bekliyoruz"diyerek talebini iletti.

Bu yıl ilkokula başlayan ve fırsat buldukça babasına yardım eden Şevra Acim'de, en çok koyun ve kuzuların buluşmasını seviyor.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.02.23 15:13 - Son Güncellenme: 2018.02.23 15:13 - HABER MERKEZİ
A