"Kendinize yasakladığınız gıdalar sizi şişmanlatır"

"Kendinize yasakladığınız gıdalar sizi şişmanlatır"

'Araştırmalara göre kendinizi sürekli istediğiniz bir gıdadan mahrum bırakmanız bu besini daha fazla arzulamanıza neden olur' diyen Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz bu durumun da o besini daha fazla yemenize yol açacağını söyledi.

2018.12.07 09:48 - Son Güncellenme: 2018.12.07 09:49 - Sağlık
A
"Kendinize yasakladığınız gıdalar sizi şişmanlatır"

DÜNYACA ÜNLÜ KALP CERRAHI PROF. DR. MEHMET ÖZ'DEN SAĞLIKLI YAŞAM TÜYOLARI: 1

Amerika'da 'Doktor Öz Show' programıyla10 yıldır ekranlarda olan Dr. Mehmet Öz'ün programı 100'ü aşkın ülkede ilgiyle takip ediliyor... Anlattıkları tüm dünyada konuşulan Öz, her hafta dünyanın farklı yerlerindeki 35 milyon insana ulaşıyor. Sağlıklı yaşam sırrı arayanlara aslında kuralın çok basit olduğunu söyleyen Öz, 'işin sırrı sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirebilmekte' diyor. İnsanların kendilerine yasak koyup yemekten kaçındığı gıdaların ise bir süre sonra daha cazip hale geldiğini anlatan Dr. Mehmet Öz'le herkesin cevabını aradığı "sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam" anlayışını konuştuk...

Prof. Dr. Mehmet Öz: Yapmanız gereken tek şey kalp ritminizi hızlandırmak

HAREKET HALİNDE KALIN

- Tüm dünya sağlıklı yaşamın sırrını arıyor. Siz, böyle bir sırrın olmadığını ve yapılması gerekenlerin gün gibi aşikar olduğunu söylüyorsunuz. Peki nedir bunlar?

Sağlıklı yaşam alışkanlığını hayatınız boyunca sürdürmek için bir planlama, çalışma gerekiyor. Bunu elde ettiğiniz zaman sağlıklı yaşam otomatik hale geliyor. Sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmek sırrın en büyük parçasıdır. Böylece eski sorunlara yeni çözümler üretmenize gerek kalmıyor. Dengeli beslenmek için sağlıklı olan şey, sevdiğiniz gıdaları beslenmenize eklemenin bir yolunu bulmaktır. Bu şekilde bu gıdaları hayatınız boyunca tüketebilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde yaşlanan insanların en büyük kuralı sürekli hareket halinde kalmaktır. Her gün kendinize kaslarınızı çalıştıracak bir egzersiz programı geliştirmelisiniz. Bunlar, merdiven çıkmak, yokuş yukarıya yürüyüş yapmak veya eve alışveriş yapmak olabilir. Yapmanız gereken tek şey kalp ritminizi hızlandırmak. Tüm duygularınızı paylaşabileceğiniz bir arkadaş çevresi edinmek, stres seviyenizi düşük seviyede tutmak ve sevdiğiniz iş veya bir hobi edinmek size sağlıklı yaşamın kapısını aralayacaktır. Reklamlara karşı dikkatli olun. İnsanlar genellikle kolay bir şekilde yaşamlarını sağlıklı kılmaya çalışır. Bunları size sağlamak isteyecek ilkesiz insanlar olacaktır. Kronik sağlık sorunlarına kolay yönden bir çözüm yoktur. Ancak sağlıklı bir yaşam edinmek gerçekten basittir. Sağlıklı yaşam, sağlığınız ve sıhhatiniz için bilinçli tercih yapmaktan geçiyor.

- Yediğimiz gıdalar kadar mı sağlıklıyız?

Diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi ölümcül hastalıklara yakalanma konusunda genetik faktörler devreye girse de, bu riskleri yükselten şeyler yaşam tarzınıza bağlı, özellikle de beslenme düzeninize... Araştırmalara göre rafine karbonhidrat, şeker, trans yağ ve işlenmiş gıda ağırlıklı bir beslenme düzeni, kronik hastalık riskini artırıyor. Meyve, sebze, balık ve sağlıklı yağların bulunduğu bir beslenme düzeni ise bu riskleri azaltıyor.

BAKLAVADAN SONRA BU TADI UNUTTURACAK BİR ŞEY İÇİN

- Türk mutfağı lezzetli olduğu kadar da bol kalorili... Bunlardan nasıl vazgeçeceğiz? Hiç mi baklava, lahmacun veya mantı yemeyeceğiz?

Öncelikle yaşamdan zevk almalıyız... İnsanların kendini bu gıdalardan mahrum bırakmasını istemem ancak bu gıdalardan fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz. Bir dilim baklava kendine verilebilecek güzel bir ödül. Ancak tüm tepsiyi yemek size ne gibi bir yarar sağlayacak? İlk baklava dilimi ikincisinden her zaman daha keyiflidir. Bu nedenle ilk lokmadan sonra üzerine bir bardak su için, ardından bu tadı size unutturacak çay gibi bir içecek tüketin. Araştırmalara göre sürekli kendini istediğiniz bir gıdadan mahrum bırakmak bu besini daha fazla arzulamanıza neden oluyor. Bu durum da bu gıdadan daha fazla yemenize yol açıyor. Bir araştırmaya göre kendini çikolata yemekten alıkoyan kişiler çikolatayı daha fazla istemelerine neden oluyor. Ayrıca bu kişiler, serbestçe çikolata yiyenlere göre daha fazla bu gıdayı tüketiyor.

AKDENİZ BESLENME TARZI GÖBEKTE BİRİKEN YAĞI ERİTİR

- En basit yaklaşımla, ne yiyip, ne içmeliyiz?

Sağlığınızı korumak için bol miktarda sebze, meyve, kuruyemiş ve çekirdek, tam tahıllı gıdalar, sağlıklı yağlar ve özellikle bitki ve balıktan gelen proteinler tüketin. Rafine şekerden, işlenmiş gıdalardan ve alkolden kaçının. Akdeniz beslenme tarzı, göbek ve bel çevresinde biriken yağları eritmesiyle biliniyor. Bu tarz bir yağlanma, ömrü kısaltması ve hastalıklara yol açmasıyla bilinen metabolik sendroma yol açabilir. Renkli gıdalar iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bu bileşenler, hastalıklara ve yaşlanmaya neden olan enflamasyon sorunuyla mücadele eder.

- Hangi gıdaların sağlığa zararlı olmadığına nasıl karar veririz?

Benim için tüketilebilir gıdalar, sağlığı destekleyici ve doğal yaşam açısından sürdürülebilir olmalı. Bunlar özellikle, sebze ağırlıklı beslenme, yağsız et ve balıktan oluşuyor. Elinizden geldiğince organik beslenmeye çalışın. Eğer sorun para ise tarım ilaçları içeren gıdaları tespit etmek için tüketici raporlarına göz atın. Bu şekilde hangi gıdaları organik tüketmeniz gerektiğine siz karar verebilirsiniz.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.12.07 09:48 - Son Güncellenme: 2018.12.07 09:49 - Kübra Coşar-pasif
A