'Karpal Tünel Sendromu' ofis çalışanlarını tehdit ediyor

'Karpal Tünel Sendromu' ofis çalışanlarını tehdit ediyor

El parmaklarında uyuşma, ellerde ve kolda ağrı gibi şikayetlerle hayatı zorlaştıran Karpal Tünel Sendromu, daha çok klavye kullanan ofis çalışanları ile elinden temizlik bezlerini düşürmeyen titiz ev kadınlarında görülüyor.

2019.04.12 15:06 - Son Güncellenme: 2019.04.12 15:06 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
'Karpal Tünel Sendromu' ofis çalışanlarını tehdit ediyor

Karpal Tünel Sendromu konusunda bilgi veren VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Orhan Muharrem Kaynar, "Omurilik boyun bölgesinde; boynun 5, 6, 7 omurları sırtın 1 omurları arasından çıkan, sinir köklerin birleşmesi ile olan ve önkol, el bölgesindeki kaslarımızı çalıştıran median sinirin el bilek bölgesinde sıkışması ile ortaya çıkan tuzak nöropatisidir. Eskiden terzilerde sıkça görülen hastalığa, son zamanlarda ofis çalışanları, klavye kullanan endüstri işçilerinde ve elinden bez düşmeyen titiz ev kadınlarında sıkça rastlanıyor" dedi. 

Karpal Tünel Sendromu bulunan kişilerde özellikle geceleri artan ağrıların olduğunu vurgulayan Kaynar, "İlk 3 parmakta ağrı uyuşma, yanma, batma, keçelenme gibi nahoş hisler oluşur. Sabahları da parmaklarda kuvvetsizlik, şişlik hali görülebilir. Sıkışıklık ilerlediğinde önkol ve kola yansıyan ağrılar olabilir. El kaslarında erime ile kuvvet kaybı eşlik edebilir" diye konuştu. 

Sinir iletimi testleri ile saptanan değere göre tedaviyi yönlendirmenin uygun olduğunu da belirten Dr. Kaynar, "Bilek hareketi gereken, tekrarlayıcı aynı harekete maruz kalan kişilerde, hamilelerde, lohusalık döneminde, şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, romatizmal hastalıkları olanlarda daha sık görülmektedir. Muayene yanı sıra, EMG ve MR ile kesin tanı konması söz konusudur. El bilek hareketlerini kısıtlayıcı tedbirler almak, kortizon enjeksiyonları, cerrahi müdahale, fizik tedavi ile tedavisi mümkün olan sinir sıkışmasının, sinir iletimi testleri ile saptanan değere göre tedaviyi yönlendirmek uygundur" şeklinde konuştu. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2019.04.12 15:06 - Son Güncellenme: 2019.04.12 15:06 - HABER MERKEZİ
A