İyileşmeyen yanıklar kalıcı hasar oluşturabilir

İyileşmeyen yanıklar kalıcı hasar oluşturabilir

Radyasyon tedavisine giren hastaların yarısından fazlasında tipik olarak 'radyodermatit' denilen bir tür cilt yanığı geliştiğini belirten Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, "Radyasyonla beraber kemoterapi de alan hastalarda bu oran yüzde 90'lara ulaşabilmektedir. Radyoterapi sırasında ve sonrasındaki ilk iki ay içerisinde ortaya çıkan cilt yanıklarına "erken yanık radyodermatit diyoruz. 2 aydan sonra, hatta bazen yıllar sonra da bazı cilt yanıkları ortaya çıkabilir ki bunlara da "geç yanık" diyoruz. Erken yanıklar, genellikle radyoterapinin başlamasından birkaç hafta sonra ortaya çıkar.

2018.08.30 09:06 - Son Güncellenme: 2018.08.30 09:06 - Sağlık
A
İyileşmeyen yanıklar kalıcı hasar oluşturabilir

Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, ışın tedavisi Radyoterapi sırasında gelişebilen 'radyodermatit' cilt yanığı hakkında bilgiler verdi. Ciltte kızarma, soyulma, kabarcıklanma tarzında gözlenebilir. Bu lezyonlar genelde kendiliğinden de iyileşir, ancak, bazen tam iyileşmeyen yanıklar ciltte kalıcı hasar da oluşturabilmektedir" dedi.

"İHTİYAÇ BULUNUYOR"

Yeni gelişmelerin radyasyon yanıklarının önlenmesi ve tedavisinde oldukça önemli avantajlar anlamına geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, "Yine de bu yeni yöntemlerle ilgili, daha geniş hasta sayılarına sahip, tercihen çok merkezli, kontrollü, yeni klinik çalışmalara da ihtiyaç bulunuyor" sözlerine ekledi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.08.30 09:06 - Son Güncellenme: 2018.08.30 09:06 - Kübra Coşar-pasif
A