İtiraftaki çarpıcı detaylar: Kefaletle serbest kalabilirim

İtiraftaki çarpıcı detaylar: Kefaletle serbest kalabilirim

ABD'de görülen 'İran ambargosunu delme' davasında tanık olarak ifade veren Reza Zarrab, jürili yargılamanın altıncı gününde, sanık koltuğundaki eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın savunma ekibince çapraz sorguya alındı.

2017.12.06 07:37 - Son Güncellenme: 2017.12.06 07:37 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
İtiraftaki çarpıcı detaylar: Kefaletle serbest kalabilirim

Avukat Cathy Flemming'in sorularını yanıtlayan Zarrab'ın, ilki Ağustos 2016'da olmak üzere savcılık yetkilileriyle yaptığı 12 görüşme sonrası, "soruşturma ve kovuşturmaya yardımcı olmak, değerli bilgiler sunmak" kaydıyla başsavcılıkla 'itiraf' anlaşması imzaladığı ortaya çıktı.

'KEFALETLE SERBEST KALABİLİRİM'

Zarrab çapraz sorgulamada Fleming'in sorularına kaçamak cevaplar verdi. Bunun üzerine Fleming, Zarrab'dan sorulara 'evet' ya da 'hayır' şeklinde yanıt vermesini istedi. Fleming, "İşbirliği anlaşmana göre; duruşmalar sona erip ceza duruşmandan önce kefaletle serbest kalabileceğin doğru mu" sorusuna Zarrab, "Bu seçeneğim her zaman var" karşılığını verdi. Zarrab, "26 Ekim'de işbirliği anlaşması yaptıktan sonra savcılarla en az 35 defa buluştuğunuz doğru mu" sorusunu ise "Sayısını bilmiyorum, çok defa görüşmüşümdür" diye yanıtladı. İran'a yaşam tarzı nedeniyle gitmek istemediğini belirten Zarrab, idam cezasına çarptırılan Babek Zencani'nin ise diğer İranlılar gibi hesabına para gönderdiğini, ancak ortak olmadıklarını söyledi. Zencani'nin Gana'dan özel uçakla gelen 1.5 ton altını şirketine satmak üzere gönderdiğinin doğru olduğunu belirten Zarrab, İran'a yönelik endişesinin Zencani'yle alakalı olmadığını ileri sürdü. Zarrab, çapraz sorgulamada, "Atilla Bey'in benden hiçbir şekilde rüşvet istemediği doğrudur. Benden hiçbir şekilde bir para talebi olmamıştır" dedi. Ayrıca, "Atilla işimize taş koydu" yönündeki ifadesinin de doğru olduğunu kaydetti.

GARDİYANA 45 BİN DOLAR

Flemming, Zarrab'ın cezaevinde sentetik esrar içerken yakalandığını söylemesi üzerine Zarrab, "Bunun suç olup olmadığını bilmiyorum. Cezaevinde yasak olabilir" dedi. Zarrab ABD hapishanesinde tutulurken bir gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdiğini, paranın Türk avukatları tarafından iletildiğini açıkladı. Zarrab, gardiyanın telefonu üzerinden kızıyla görüntülü konuşma yaptığını, avukatlarıyla iletişime geçtiğini söyledi. Ayrıca Zarrab'a alkol ve bir soğuk algınlığı ilacı da temin edildi. Zarrab, davaya konu olan suçlardan kazandığı paraya ilişkin soru üzerine "100 milyon dolar olabilir, belki de 150 milyon dolar" yanıtını verdi. İtiraf anlaşması kapsamında savcılığın, Zarrab'ın başkaları için hayat kadını temin etmesini görmezden geldiği de ortaya çıktı. 

BERMAN: 'KAYITLAR ADİL YARGILANMAYI ETKİLEMİYOR'

Reza Zarrab'ın önceki günkü duruşmasında yargıç Berman'a bir mektup veren Hakan Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın Ahad isimli bir kişiye "Hapisten çıkmak için yalan söylemeye hazırım" dediğini aktarmıştı. Savunma avukatları tarafından yazılan mektupta, "Zarrab, daha az ceza almak için bir ifade uydurmak konusunda istekli olduğunu ifade ediyor" denilmişti. 15 Eylül 2016'da Zarrab ile Ahad isimli bir kişinin telefon görüşmesine yer verilen mektup için, "davanın seyrini değiştirebilir" yorumları yapılmıştı. Dünkü duruşmanın açılışında konuşan Yargıç Richard Berman, Zarrab'ın inanılırlığına zarar verici nitelikte görülen hapisteki ses kayıtlarının, davanın tutuklu tek sanığı olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın adil yargılanma hakkının ihlali sayılamayacağını söyledi. Aksine bu kayıtların Zarrab'ın güvenilirliğinin ölçülmesinde kullanılabileceğini belirtti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.12.06 07:37 - Son Güncellenme: 2017.12.06 07:37 - HABER MERKEZİ
A