İşte yakın zamanda konkordato isteyen 13 şirket

İşte yakın zamanda konkordato isteyen 13 şirket

Türkiye uzun süredir bu haberleri duymaya alışık değil... Tavukçusundan benzincisine, pırlantacısından, tekstilcisine patronlar borçları için mahkemeye başvuruyor. İflas ertelemek KHK ile yasaklandığı için artık konkordato var. İşte yakın zamanda konkordato ilan eden, borçlarını çeviremeyecek durumda olan 13 şirket...

2018.09.07 14:00 - Son Güncellenme: 2018.09.07 14:05 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
İşte yakın zamanda konkordato isteyen 13 şirket

Son dönemlerde art arda yaşanan ekonomik gelişmeler Türkiye'deki bazı firmaları zora soktu. Yaşanan zorlukların üstesinden gelemeyen bazı firmalar konkordato ilan etti. Son 1 yılda bu firmaların sayısı 13'e ulaştı. Peki, ya konkordato nedir? Konkordato süresi içinde şirket borçlarının yarısını nakit olarak ödemek zorunda. Bu sürede yeni borç alınamıyor. Şirket için alacaklılar herhangi bir haciz işlemi başlatamıyor.

Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir.

Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.'nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. 

İşte konkordato ilan eden o firmalar;

GİLAN

Konkordato ilan tarihi: 03.09.2018

Türkiye'de mücevher alanında ön plana çıkan firmalardan biri olan Gilan, konkordato ilan etti. Firmanın üst düzey yöneticisi Osman Geylan neden konkordato ilan ettiklerinin detaylarını anlatı. 3 Eylül Pazartesi günü konkordato için başvurduklarını ifade eden Geylan, 5 Eylül Çarşamba günü de konkordato ilan ettiklerini dile getirdi. Geylan, "İşimize odaklanabilmek için bunu yaptık, amacımız mevcut vadeleri uzatmak. Borçlu olduğumuz bankaların markamıza bakış açısı olumlu, böyle dönemler beraber hareket edilmesi gereken dönemler, Türkiye hedeflerine markalarıyla ulaşabilir" dedi.

HOTİÇ

Konkordato ilan tarihi: 31.08.2018

Türkiye'de 150 satış noktası bulunan, 80 yıllık ünlü ayakkabı markası Hotiç'de geçtiğimiz günlerde konkordato ilan etmişti. Hotiç CEO'su Alihan Hotiç'in yaptığı açıklamada şirketin son dönemde piyasadaki hareketlerden dolayı nakit sıkışıklığı çektiğini söylemişti.

KESKİNOĞLU

Konkordato ilan tarihi: 12.06.2018

55 yıllık bir firma olan Keskinoğlu, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yapmıştı. Şirket, neden olarak ise ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için bulunduğunu açıklamıştı. Konkordato süresi boyunca şirket yönetimindeki kişiler birçok mal varlığını satışa çıkardı. Tabi yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle Keskinoğlu Şirketler Grubu  birçok işçinin de işine son verdi. Sozcu.com.tr Keskinoğlu'nun durumunu patronları Mehmet ve Fevzi Keskinoğlu'ndan dinlediklerini iki günlük bir yazı dizisinde okurlarına aktarmıştı.

REMOİL

Konkordato ilan tarihi: 02.08.2018

Yılda 300 milyon lira cirolu Türkiye genelinde bayileri bulunan akaryakıt dağıtım şirketi Remoil'de konkordato ilan etmişti. Remoil'in konkordato başvurusu İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Şirket, konkordatoya giden süreçte kısa vadeli banka kredilerindeki sorunlarla birlikte bankaların yeniden yapılandırma taleplerini sürüncemede bırakması da dikkat çekmişti.

MAKRO MARKET

Konkordato ilan ettiği tarih: 27.10.2017

Türkiye'nin en büyük market zincirleri arasında yer alan Makro Market, içine düştüğü mali sıkıntıyı aşamayınca konkordato talebinde bulunmuştu. Makro ve Uyum marketlerini bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş'nin Türkiye genelinde 253 mağazası bulunuyor. 6 bin 500 kişinin çalıştığı Makro'nun cirosu 1.7 milyar lira.

MENDO İÇ GİYİM

Konkordato ilan ettiği tarih: 07.09.2018

Tekstil sektöründeki geçmişi 40 yıla yakın olan Osman Alyüz, çoğunluk hissedarı olduğu Mendo İç Giyim Tekstil Pazarlama Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Mendoğlu Çamaşırları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi için konkordato başvurusunda bulundu. Dava başvurusu İstanbul Anadolu 2. Asliye Mahkemesi'ne yapıldı. Mahkeme, yapılan başvuru sonrası, şirketleri hacizlere karşı korumaya alacak tedbir kararı verdi.

DİZAYN BORU

Konkordato ilan ettiği tarih: 17.04.2018

Türkiye'nin en büyük üç plastik boru üreticisinden biri olan 300 milyon lira cirolu Dizayn Boru, içine girdiği mali darboğazı aşamayınca iflas ertelemenin yasaklanması sonrası hayata geçen yeni konkordato yasası kapsamında mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, şirketin hacizlere karşı korumaya alınması talep edilmişti.

EURONET CAR RENTAL 

Konkordato ilan ettiği tarih: 20.08.2018

Araç kiralama sektörünün devlerinden Euronet Car Rental'da konkordato ilan eden firmalara arasında... Araç kiralama sektörünün devlerinden  yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca mahkemeye başvurmuştu. Hacizlere karşı koruma talep eden şirketin konkordato davasında tedbir kararı çıktı. Euronet Car Rental 20 yıla yakın bir süreden beri faaliyet gösteriyor.

AKER İNŞAAT

Konkordato ilan ettiği tarih: 31.07. 2018

Yarım asra yakın bir süredir faaliyet gösteren Ankara merkezli Aker İnşaat AŞ mali darboğaza girmişti. Şirket hacizlere karşı koruma talep etti. ve mahkeme şirket faaliyetlerinin denetimi için konkordato komiseri heyeti atamıştı. Aker İnşaat Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne konkordato davası açtı.

OM- AR TEKSTİL

Konkordato ilan ettiği tarih: 30.07.2018

Tekstil sektöründe çeyrek asırdan beri faaliyet gösteren Om-Ar Tekstil, mali sorunları aşmakta güçlük çekince mahkemeden konkordato talebinde bulunmuştu. Om-Ar Tekstil İnşaat AŞ, İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesine konkordato davası açtı.

NALPAS GIDA

Konkordato ilan ettiği tarih: 13.07.2018

Kayseri'de 4 kuşaktır faaliyet gösteren Nalpaş Gıda'da mali açıdan darboğaza girdi. Mahkemeye başvuran şirket hacizlere karşı koruma istemişti. Mahkeme, şirkete yönelik tedbir kararı vererek geçici konkordato komiseri heyeti atamıştı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.09.07 14:00 - Son Güncellenme: 2018.09.07 14:05 - HABER MERKEZİ
A