İşte obeziteye neden olan hatalı davranışlar

İşte obeziteye neden olan hatalı davranışlar

Obezite problemi hakkında açıklamalarda bulunan Medikal Obezite Tedavisi Uzmanı Dr. Murat Çağatay Deniz, obeziteye neden olabilen hatalı yeme davranışlarını sizler için sıraladı.

2018.08.16 09:01 - Son Güncellenme: 2018.08.16 09:03 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
İşte obeziteye neden olan hatalı davranışlar

Obezite; genetik, çevresel, biyolojik, sosyokültürel ve davranışsal faktörlerin bir araya gelerek ortaya çıkardığı, vücuttaki yağ dokusu kitlesinin artması ile tanımlanan, gerek oluşum nedenleri, gerekse oluşturduğu komplikasyonlar ve zemin hazırladığı hastalıklar nedeniyle kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır.

Obezite tedavisinde amaç, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Obezite tedavisinde, vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır. Oluştuktan sonra, tam olarak iyileşme enderdir; verilen kilonun hızla geri alınması sıklıkla görülmektedir. Kilo veren kişilerin ancak %5'i ulaştıkları kiloyu koruyabilmekte, büyük bir çoğunluğu ise tekrar kilo almaktadır.

Pozitif enerji dengesinin sağlanmasında, beslenmenin çok önemli rolü bulunmaktadır. Toplam enerji alımının uzun süreli olarak harcanandan daha fazla olması sonucu, obezite beklenen bir durumdur. Enerjiyi oluşturan besin öğelerinin oranı da önemlidir. Yüksek yağ içerikli besin tüketimi ile obezite arasında pozitif korelasyon vardır. Benzer şekilde, yenilen besinlerin özellikle basit karbonhidrat oranının yüksek olması, fazla alınan enerjinin vücutta yağa dönüştürülüp depolanması ile yine kilo artışına neden olmaktadır. Hatalı beslenme davranışları, bireyleri obeziteye götüren ana nedenlerdir. Obeziteye neden olabilen hatalı yeme davranışlarının en önemlileri şunlardır:

Normalin üstünde besin tüketimi

Özellikle çalışan kişilerde; sağlıklı besinler yerine yenmeye hazır, enerji yoğunluğu yüksek besinleri çok tüketmesi.

Akşam eve geldikten sonra yemek zamanına kadar atıştırmak ve sonra tekrar yemek yemek.

Hızlı yemek, büyük lokmalar almak, az çiğnemek, çatalı kaşığı elinden hiç bırakmamak.

Öğün atlamak, öğün aralarında sürekli bir şeyler atıştırmak.

Yemek yerken başka aktivitelerle uğraşmak (sohbet etmek, TV seyretmek, okumak vb.).

Uzun süre sofrada kalmak.

Sıkıntılı, stresli ve öfkeli durumlarda aşırı yemek.

Sık sık ziyaret ve davetlere katılmak ve ikramları reddedememek.

Akşam yemeğinden sonra yatıncaya kadar sürekli yemek.

Gece uykudan uyanıp yemek yemek.

Su içmemek veya az içmek, yerine yüksek enerjili içecekleri tercih etmek.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.08.16 09:01 - Son Güncellenme: 2018.08.16 09:03 - HABER MERKEZİ
A