İşte meslek liselerini parlatacak formüller (ÖZEL HABER)

İşte meslek liselerini parlatacak formüller (ÖZEL HABER)

More Enstitü Genel Müdürü ve İKAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Öz, işletmelerin yeni dönemde verimlilikleri dikkate aldıklarını söyledi. Çalışanların adalet duygusunu ön planda tuttuğunu ifade eden Öz, "Meslek liseleriyle ilgili belirlediğimiz yol haritası hayata geçerse cazibe yükselir" dedi.

2019.02.12 08:56 - Son Güncellenme: 2019.02.12 09:02 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İşte meslek liselerini parlatacak formüller (ÖZEL HABER)

HABERMERKEZİ/BURSADABUGÜN

Bursada Bugün TV'de deneyimli gazeteci Aysın Komitgan'ın sunduğu Gün 'Aysın' programının konuğu More Enstitü Genel Müdürü ve İKAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Öz oldu. More Enstitü'nün 40 kişilik ekibiyle bordrolama hizmetleri ile kurumsal ve gelişim eğitimleri verdiklerini, 42 ilde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Ülke genelinde bini Bursa ve çevresi olmak üzere 3 bin şirketle çalıştıklarını ifade eden Öz, "İşletmelerin verimlilikleri önemli. Maliyetleri daha da düşürme adına böyle bir metodu tercih ediyorlar. Mevcut insan kaynaklarını daha verimli kullanmak istiyorlar" dedi.

BURSA'DAKİ İŞ KAZALARI

Çalışanların performanslarının da önemli olduğunu vurgulayan Bülent Öz, "Gemiye doğru insanı almak önemli. Ancak uyum sağlaması da farklı bir olay oluyor. Bazen iyi imkanlar da sunsanız kimyalar örtüşmüyor. Pozisyona uyum sağlayamıyor. İş sağlığı da insan kaynaklarının bir alt birimidir. 2018 yılında bin 963 kişi iş kazasında hayatını kaybetti. 60'tan fazlası da Bursa'da gerçekleşmiş" dedi.

ÇALIŞANLAR ADALET ARIYOR

İnsan kaynaklarının uzun zamandan beri çalışma hayatının bir parçası olduğunu vurgulayan Öz, "Sanayi devrimiyle beraber, hep birlikte çalışmak bir şart oldu. İnsan kaynaklarının amacı, işletmelerin en temel girdisi olan insan kaynağını oluşturmaktır. İnsan bir kaynak değildir. Kaynak, kullanılan ve tüketilen bir durumdur. İnsan bir değerdir ve olgudur, 'insan değerleri' dememiz gerekir. İşletmelerin verimlilikleri en önemli unsurdur. Yüzde 60'lık kesim işletmede adalet arıyor" diye konuştu.

ŞARKIYLA MESLEK LİSESİ CAZİP OLMAZ

Meslek lisesi mezunlarının tanımıyla ilgili hata yapıldığını vurgulayan İKAYDER Başkanı, "Ara eleman değil kalifiye eleman ifadesi kullanılmalı. Ara eleman diye küçültürsen hiçbir aile olarak göndermez. Mezunları bu şekilde tanımlarsanız süreç çözülmez. Ara elemanın bir tanımı yok. Sanayiciler geçtiğimiz günlerde rap şarkısıyla meslek liselerini canlandırmak için bir adım attı. Ama meslek liselerini böyle şarkıyla, türküyle canlandıramazsınız. İyi niyetten magazin figürü olmanın ötesine gitmez" derken, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: "Meslek lisesine giden her çocuğu sigortalı yapacaksınız. Meslek lisesine giden her çocuğa burs vereceksiniz. Meslek lisesine giden çocuğun ailesi sağlık hizmetlerini ücretsiz alacak. Sanayi bölgelerinde özel meslek liselerinin önü açılmalı. Türkiye'de yönetmelik gereği özel meslek liseleri açılamıyor. Meslek liselerinden mezun olanların üniversiteye girişinde önü açılmalı. Meslek lisesi çıkışlarının asgari ücret uygulaması da farklı olmalı."



 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.12 08:56 - Son Güncellenme: 2019.02.12 09:02 - HABER MERKEZİ
A