İran'dan Trump'a müzakere şartı, Avrupa'ya "somut eylem" çağrısı

İran'dan Trump'a müzakere şartı, Avrupa'ya "somut eylem" çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin yaptırım kararının ardından İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 'İran, dünya ve bölgesel aktörlerle Orta Doğu'da barışı sağlamak amacıyla ilişkilerini geliştirmek istiyor' açıklamasını yaptı.

2018.08.06 22:17 - Son Güncellenme: 2018.08.06 22:28 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
İran'dan Trump'a müzakere şartı, Avrupa'ya "somut eylem" çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin nükleer  anlaşmaya geri dönmesi halinde bu ülkeyle müzakereye açık olduklarını söyledi. 

İran devlet televizyonunda canlı yayında açıklamalar yapan RuhaniABD'nin yaptırımları devam ederken bu ülkeyle müzakerelerin bir anlamı  olmayacağını belirtti.

"Trump İran'da karışıklık çıkarmayı amaçlıyor"

Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın ön koşulsuz görüşme teklifinin  gelecek seçimlerde Amerikan kamuoyunu etkilemek ve İran'da karışıklık çıkarmaya  yönelik olduğunu ifade etti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Yaptırım uygularken müzakereye davet  etmenin bir anlamı yok. Müzakere için şartımız karşı tarafın sadakatini  göstermesi ve nükleer anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesidir. Bizim müzakere  için ön koşulumuz yok." dedi. İran'ın her zaman müzakereye vurgu yaptığını ve bunun örneğinin de  nükleer anlaşmada görüldüğünü belirten Ruhani, "Müzakerenin temeli sadakattir,  masayı terk edip yaptırım uygulayan biriyle nasıl müzakere edeceğiz." diye  konuştu.

Avrupa'dan somut eylemler bekliyoruz

İran'ın bugün ABD'ye karşı yalnız olmadığını ve anlaşmanın tarafı  diğer ülkelerin anlaşmaya bağlı olduğunu söyleyen Ruhani,  "Avrupalı ortaklarımız  ve diğer ülkeler ellerinden geleni yaptı ancak biz somut eylemler bekliyoruz."  ifadelerini kullandı.

ABD'nin yarın devreye girecek yaptırımlarına ilişkin Ruhani, "Asıl  ambargolar üç ay sonra başlayacak. Avrupa, Çin ve Rusya bize gelecek ambargolara  direnme sözü verdi. Bu şartlarda Asya ülkeleri bizim için çok önemli fakat  Avrupa'yla ilişkilerimizi geliştirmemek için de bir engel yok." şeklinde konuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.06 22:17 - Son Güncellenme: 2018.08.06 22:28 - HABER MERKEZİ
A