İdrar kaçırmayı göz ardı etmeyin (ÖZEL HABER)

İdrar kaçırmayı göz ardı etmeyin (ÖZEL HABER)

Çocuk yaşlarda ya da yaşlılık döneminde karşımıza çıkan idrar kaçırmayı göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle çocuklarda 10 yaşından sonra devam eden idrar kaçırmalarının ileride büyük psikolojk ve fizyolojik sorunlara davetiye çıkarabileceğinin altını çizen uzmanlar, hemen bir hekime başvurulmalı diyor.

2019.02.11 08:54 - Son Güncellenme: 2019.02.11 08:55 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İdrar kaçırmayı göz ardı etmeyin (ÖZEL HABER)
03:26 İdrar kaçırmayı göz ardı etmeyin (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

İdrar kaçırmayı göz ardı etmeyin (ÖZEL HABER)

SEFA BALABAN - BURCU SEKMEN / BURSADABUGUN

Çocuk yaşlarda ya da yaşlılık döneminde yaşanan idrar kaçırmalar normal olarak karşılanıyor ancak bu düşünce çok yanlış olarak karşılanıyor. Özellikle 10 yaşından sonra idrar kaçırmalar devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurulması gerekiyor. İdrar kaçırmanın özellikle çocuğun 10 yaşından sonra devam etmesi halinde acilen bir hekime danışılmasını söyleyen Özel Esentepe Hastanesi Üroloğu Operatör Doktor Mücahit Kabar, "İdrar kaçırma dediğimiz zaman yaşa ve cinsiyete göre farklılı gösteren durumlar mevcut. Aslında hayatın her dönemşnde görülebilen bi durum. Genelde erişkin yaşlarda çok fazla görülmüyor. 20 ila 50 yaş arasında çok görülmez ancak diğer yaşlarda görülebiliyor. Bu hastalığın tedavisi yaşa bağlı olarak değiştiği bir hastalık. Sebebini öğrenmek lazım" tavsiyesinde bulundu.

ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

Çocuklarda idrar kaçırmanın ilk başlarda normal olduğunu ancak 10 yaşından sonra bunun tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkar çeken Op. Dr. Mücahit Kabar, "Çocuklarda idrar kaçırmada anatomik ya da fizyolojik bir sebep var mı ona bakmak lazım. Anneden gelen doğal bir idrar kaçıma var mı? Zaman içerisinde kendi kendine geçen bir idrar kaçırma mı? Yoksa altta yatan anatomik bir sebep var mı? Çocuklardaki idrar kaçırma çok önemli. Öncelikli olarak aştta yatan sebepleri tedavi ediyoruz. Onun dışında altta yatan sebep olmasa dahi çocuğun sosyal anlamda baskılanmaması için idrar kaçırma tedavisini çok fazla ilerlemeden yapmak lazım. Bunun da sınırı 6 yaş. 6 yaşından sonra idrar kaçırma devam ediyorsa hekime gidip tedaviye başlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SOSYAL ANLAMDA BASKILANMA

İdrar kaçırmaların göz ardı edilmesinden doğacak sorunlardan bir tanesinin de sosyal anlamda baskılanmak olduğuna dikkat çeken Kabar, " Bu çocuklar sosyal anlamda baskılanabiliyorlar. Çocuk bir spor yapıyorsa, herhangi bir kampa gidecekse gidemiyor. Ya da arkadaşının yanında kalacak ancak idrar kaçırma durumu olduğu için kalamıyor. Çocuk bir şekilde asosyalliğe doğru gidiyor. Yaş ilerledikçe tedavi zorlaşıyor" dedi.

ÇAY VE ASİTLİ İÇECEKLERE DİKKAT

Asitli içeceklerin ve çayın idrar kaçırmada önemli bir rolünün bulunduğuna dikkar çeken Kabar, "Bu hastalık yaş küçükken erkek çocuklarında 2 kat fazla görülüyor ancak yaş ilerledike kadın hastalığına dönüşüyor. Bunda doğum yapma ve menapozun etkisi var. Organlar sarkabiliyor. Burda da bazı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Çay ve asitli içeceklerin çok tüketilmesi bunun tetikleyicisi. Burada önemli olan şu; Bunun tedavisi var" şeklinde konuştu.

YAŞA BAĞLI İDRAR KAÇIRMA OLMAZ

Yaşa bağlı idrar kaçırmaların kesinlikle normal olmadığına değinen Dr. Kabar, sözlerine şu şekilde devam etti. "İnsanlar şunu düşünüyor, 'Ben yaşlandım, yaşlılığa bağlı idrar kaçırmam olacak zaten' Bunu böyle düşündükleri zaman artık bir süre sonra hiç idrarlarını tutamadıkları zaman daha da zorlaşıyor. O yüzden genç yaşlarda da ileriki yaşlarda da olsa bunun tedavisi var ve hekime başvurmaları gerekiyor"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.11 08:54 - Son Güncellenme: 2019.02.11 08:55 - HABER MERKEZİ
A