Hatay'da yeni yarasa türü bulundu

Hatay'da yeni yarasa türü bulundu

Hatay'ın Hassa ilçesinde geçen yıllarda keşfedilerek literatüre Türkiye'nin "İlk Lav Tüpü Mağaraları" olarak geçen yörede yapılan çalışmalarda

2017.03.21 14:25 - Son Güncellenme: 2017.03.21 15:42 - Yaşam
A
Hatay'da yeni yarasa türü bulundu

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç,  yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Hassa ilçesinde Mal Deliği Lav Tüneli'nde  nesli tükenme tehlikesi altında olan "Nalburunlu, Uzunayaklı ve Uzunkanatlı"  yarasa türlerinin tespit edildiğini hatırlattı.

Mağarada yaptıkları incelemede, yine nesli tehlike altındaki yeni bir  türün daha bulunduğunu ifade eden Öğünç, şöyle devam etti:

"Bölgede, konunun uzmanlarıyla sürekli incelemeler yapıyoruz. Leçelik  alanda bulunan Sugediği-3 olarak adlandırılan lav tüpünde, 19 Mart'ta yaptığımız  araştırmada, nalburunlu türünün erkek bireylerinden oluşan oldukça kalabalık  koloni tespit edildi. Yaklaşık 2 yılda eşeysel olgunluğa erişen bu tür, yılda  sadece bir kez çiftleşmekte ve bir yavru doğurmaktadır. Lav tüplerinde daha önce  nesli tehlike altında olan Uzunayaklı, Nalburunlu ve Uzunkanatlı yarasa türlerine  Akdeniz Nalburunlu'nun ilavesi ile leçelik alanda yayılış gösteren yarasa türü  sayısı 4'e çıkmıştır."

Leçelik alanın bir bölümüne organize sanayi bölgesi yapılmasının  planlandığını anımsatan Öğünç, nesli tehlike altındaki yarasaların bir bölümünün  bu alanda yer aldığına, organize sanayi bölgesinin bu alana yapılmasıyla yarasa  türlerinin yaşama alanının ortadan kalkacağına işaret etti.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2017.03.21 14:25 - Son Güncellenme: 2017.03.21 15:42 - Aysın Komitgan
A