Haşimoto hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

Haşimoto hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)

İsmini hastalığı bulan doktordan alan ve büyük oranlarda kadınlarda görülen Haşimoto Tiriodi, Dr. Elyesa Karaca'nın tabiri ile son yılların popüler hastalıklarından. Halsizlik, yorgunluk, tiroit bezlerinde şişlik, kabızlık, ciltte kuruma, saç dökülmesi ve çabuk yorulma gibi belirtileri olan hastalığın tek tedavisi ise yaşam boyu ilaç kullanımı.

2019.05.22 10:25 - Son Güncellenme: 2019.05.22 12:52 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Haşimoto hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? (ÖZEL HABER)
04:35 Haşimoto hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Haşimoto hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir (ÖZEL HABER)

HABER MERKEZİ / BURSADABUGUN

Son yıllarda en çok görülen tiroit hastalıklarından biri olan haşimoto tiriodi hastalığı, 30 ila 50 yaş aralığında görülen bir hastalık. Hastalığın özellikle kadınlarda 15 ila 20 kat daha fazla görüldüğünden bahseden Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Elyesa Karaca, "Haşimo tiriodi özellikle bir kronik otoimin bir troit hastalığıdır. 1912 yılında Haşimoto tarafından ilk olarak söylenmiş ve o zaman ismi struma lenfomatos olarak söylenmiş daha sonra bunun adına haşimoto olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda en sık görülen troid hastalıkları arasındadır. Özellikle 30 ila 50 yaşları arasında sık görülür. En önemli özelliği bayanlarda 15 ila 20 kat daha fazla görülür. Peki nedir bu hastalık, otoemin hastalıklarla birlikteliği sıktır. Nedir bunlar hipogonadizim ve diyabet hastalığı ondan sonra hiperparatriodizm , adison hastalığı bunlarla birlikteliği sıktır. Bunlar neyle  birlikte çıkıyor karşımıza,  özellikle  hipotroidi  olarak seyrediyor" ifadelerini kullandı.

"TİROİT BEZİ ÇALIŞMA ŞEKLİ ÖNEMLİ"

Hastalığın teşhisi konulduğu zaman hayat boyu tedaviye muhtaç olunduğunun altını çizen Dr. Elyesa Karaca, "Hipotroidi  yavaş çalışıyor  bu haşimoto tiriodi ama istisnai bazı vakalar var bazı yüze 10'luk  bölümünde bazen hızlı çalışıyor tiroit bezi.  Buna da aşıkotizi deriz. Ama genellikle hızlı birer baş kasa bir süre sonra hipotroidiye doğru geçmektedir.  Önemli bir özelliği bu hastalığın burada genellikle hipotroidik seyrettikleri  için tiroit hormonu veriyoruz ve bu hormonu hayat boyu kullanmaları öneriyoruz. Onun dışında ne gibi bir tedavi uygulanır? Bundan nasıl  şüphelenmemiz lazım? Şimdi önemli vurguları var bunun.  Hem ultrason bulguları var hem de hipoekoik heterojen görüntü varsa, Bir takım antikorlar varsa hastalığın teşhisini koyuyoruz. Bu hastalıkta tiroit hormonlarını ömür boyu kullanmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın belirtilerinden de bahseden Dr. Karaca, şu şekilde konuştu, "Hastalar halsizlik, yorgunluk, tiroit bezlerinde şişlik, kabızlık, ciltte kuruma, saç dökülmesi ve çabuk yorulma gibi bir takım şikayetler ile geliyorlar. Kısaca metabolizmanın yavaşlaması belirtileri ile geliyorlar. Kronik bir hastalık olduğu için aileleri de taramak gerekiyor. Büyük oranlarda kadınlarda görülen bir hastalık. Özellikle de kız çocuklarında görülüyor"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.05.22 10:25 - Son Güncellenme: 2019.05.22 12:52 - HABER MERKEZİ
A