Haşdi Şabi'nin başındaki isim görevden alındı

Haşdi Şabi'nin başındaki isim görevden alındı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ülkede IŞİD'e karşı verilen mücadelede büyük rol oynayan milis gücü Haşdi Şabi'nin başındaki Falih El Feyyad'ı görevden aldığını duyurdu.

2018.08.31 11:15 - Son Güncellenme: 2018.08.31 11:16 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Haşdi Şabi'nin başındaki isim görevden alındı

 

Irak Başbakanı İbadi, Haşdi Şabi'nin başındaki Falih el Feyyad'ı 'siyasi konularda yandaşlık yaptığı gerekçesiyle' görevden aldığını açıkladı.

Açıklamada El Feyyad'ın bu eyleminin güvenlik ve istihbarat yetkililerinin yasalara göre uyması gereken tarafsızlık ilkesi ile çeliştiği belirtildi.

Açıklamada 62 yaşındaki El Feyyad'ın ayrıca ulusal güvenlik danışmanlığı görevine de son verildiği duyuruldu.

Haşdi Şabi milis gücü,  Iraklı Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin IŞİD'ele mücadele amacıyla yaptığı çağrının ardından hükümet tarafından 2014 yılında oluşturulmuştu.

AMİRİ'DEN 'ABD MÜDAHALESİYLE KURULACAK HÜKÜMETİ DÜŞÜRÜRÜZ' AÇIKLAMASI

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimler sonrası mecliste en büyük koalisyonu oluşturmak amacıyla siyasi gruplar arasındaki müzakereler devam ediyor.

Milletvekili seçiminde Başbakan'ın seçim listesinde olmasına karşın İbadi, El Feyyad'ın seçim sonrası yapılan görüşmelerde rakibi Hadi el Amiri ile görüştüğünden şüpheleniyordu.

Irak'ta son seçimlerde 48 milletvekili çıkararak ikinci konumda yer alan Fetih Koalisyonu lideri ve Haşdi Şabi komutanlarından Amiri son yaptığı açıklamada da ABD'nin müdahaleleri neticesinde kurulacak bir hükümeti 2 ay içinde düşüreceklerini söyledi.

Amiri'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Fetih Koalisyonu lideri Amiri'nin başkent Bağdat'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamaya göre Amiri, "ABD'nin Irak'ta hükümet kurulması sürecine müdahalesini kabul etmiyoruz. Müdahalede ısrar edilmesi halinde kurulacak hükümeti işbirlikçi (ABD ile) sayarız ve onu iki ay içerisinde düşürürüz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk'un son zamanlarda Irak'ta yeni hükümet kurma arayışları kapsamında ülkenin farklı kesimleriyle sıkça bir araya gelmesi dikkati çekiyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.31 11:15 - Son Güncellenme: 2018.08.31 11:16 - HABER MERKEZİ
A