Haruki Murakami'nin Killing Commendatore kitabına 18 yaş sınırı

Haruki Murakami'nin Killing Commendatore kitabına 18 yaş sınırı

Dünyanın en çok satan yazarlarından Haruki Murakami'nin son romanı Killing Commendatore için Hong Hong'da 18 yaş sınırı getirildi. Murakami'nin kitabı bu sebeple Hong Kong'daki kitap fuarında yer alamayacak.

2018.07.27 12:47 - Son Güncellenme: 2018.07.27 12:48 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Haruki Murakami'nin Killing Commendatore kitabına 18 yaş sınırı

Japonya'nın ve dünyanın en çok satan yazarlarından Haruki Murakami'nin son kitabı 'toplum ahlakına aykırı' öğeler içerdiği gerekçesiyle bazı ülkelerde sansüre takıldı. Şubat ayında yayınlanan Killing Commendatore kitabı Hong Kong'da mahkeme tarafından 'uygunsuz' bulundu.

Murakami'nin, eşinden boşanan 36 yaşındaki bir ressamın yaşadıklarını anlatan romanı Killing Commendatore ikinci sınıfta değerlendirildiği için artık Hong Kong'daki fuarlarda yer alamayacak. Roman, kitapçılarda da +18 ibaresi eklenerek satışa sunulacak.

Birçok sanatçı ve akademisyen, konuyla ilgili olarak, kitabın Murakami'nin diğer romanlarına kıyasla "daha müstehcen olmadığı" yorumunda bulunurken, mahkemenin kararına dair gerekçesini açıklamadığı da belirtildi.

Kitabın yayımlanmasının üzerinden neredeyse altı ay geçtikten sonra böyle bir yasakla karşılaşmış olması ise Hong Kong'da kültür-sanat alanında sansürün son zamanlarda giderek yaygınlaştığını da yeniden gündeme getirdi.

Geçen ay da aralarında iki erkek penguenin birbirine aşkını ve hayvanat bahçesi görevlisinin yardımıyla bir aile kurmalarını konu alan ödüllü çocuk hikâyesi And Tango Makes Three'nin de bulunduğu 10'dan fazla çocuk kitabı, Hong Kong hükümeti tarafından LGBTİ+ temalar içerdiği gerekçesiyle halk kütüphanelerinden kaldırılmıştı.

Hong Kong'un Müstehcen Makaleler Mahkemesi, yazılı tüm yayınları değerlendirip üç ana kategoriye ayırıyor. Buna göre ilk sınıfta yer alan kitaplar her yaş grubuna uygun olarak kabul edilirken, ikinci sınıf kitaplar 'uygunsuz' olarak değerlendirilip kapağında 18 yaş sınırı uyarısıyla beraber kısıtlı sayıda satışa çıkıyor. Killing Commendatore ikinci sınıf kategorisinde değerlendirildi.

Eşinden boşanmış 36 yaşındaki bir ressam kadının hikâyesinin anlatıldığı kitabın uğradığı sansür, ülke genelinde son dönemde artış gösteren sansür uygulamasından da rahatsız okur -yazar, akademisyen ve sanatçı çevresi tarafından tepkiyle karşılandı.

Kararın duyurulmasının ayrından 21 farklı grup tarafından ortak olarak yayınlanan dilekçede bunun "Hong Konglular için utanç verici" olduğu söylenirken Murakami'nin kitabının Hong Kong Kitap Fuarı'nda satılmasına yönelik imza kampanyası da başlatıldı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.07.27 12:47 - Son Güncellenme: 2018.07.27 12:48 - HABER MERKEZİ
A