Halepçe Katliamı kurbanları anıldı

Halepçe Katliamı kurbanları anıldı

Irak'ta Baas rejimi altında gerçekleştirilen Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler katliamın 31. yıl dönümünde anılıyor. Katliamda ölen 5 bin kişi için Halepçe semalarına 5 bin balon bırakıldı. Katliamın 'Kürt Soykırımı' olarak tanınması için TBMM'ye kanun teklifi verildi.

2019.03.16 23:27 - Son Güncellenme: 2019.03.16 23:27 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Halepçe Katliamı kurbanları anıldı

Irak-İran savaşı döneminde Baas rejimi altında Irak'ta yaşayan Kürt halkına karşı başlatılan Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak Halepçe'ye yapılan kimyasal saldırının üzerinden 31 yıl geçti.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in emriyle 16 Mart 1988'de Halepçe'de yaşayan Kürt halkının üzerine kimyasal gaz bombaları bırakılmıştı. "Kimyasal Ali" olarak tanınan Ali Hasan el-Mecid'in komutasında Halepçe kentine kullanımı savaş suçu sayılan hardal ve sarin gazları atılmıştı.

Katliamda 5 bin kişi hayatını kaybetmiş, en az 7 bin kişiyse yaralanmıştı. Halepçe katliamı, Baas rejiminin Kürt halkına karşı başlattığı sistematik saldırıların en acı ve son etabıydı.

Irak Kürtlerinin Halepçe Katliamı yaraları hâlâ sarılmadı

İran-Irak Savaşı sırasında İran sınırına yakın bir kent olan Halepçe'de yaşayan Kürt halkı dönemin Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin tarafından İran'a destek vermekle suçlanmış, Kürtlere karşı Enfal Hareketi başlatılmıştı.

Katliamda yaşamını yitiren 5 bin kişi ve 7 bin yaralının yanı sıra etkileri uzun süreli olan kimyasal gazlardan etkilenen yüzlerce kişinin tedavileri hâlâ devam ediyor. Katliam sonrası ikinci bir saldırıdan kaçarken ailelerini, çocuklarını kaybeden insanların travmalarının devam ettiği gibi.

Katliamın sorumlusu olarak bilinen Saddam Hüseyin ise Amerika Birleşik Devletleri'nin 2003 yılı Irak işgali sonrası yakalandığında kimyasal saldırıdan haberi olmadığını iddia etmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Mart 2014'te Süleymaniye'ye bağlı olan Halepçe'nin yaşanan acılar nedeniyle il olmasına karar vermişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.03.16 23:27 - Son Güncellenme: 2019.03.16 23:27 - HABER MERKEZİ
A