Güney Kore, Japonya'ya karşı verdiği mücadeleyi kazandı

Güney Kore, Japonya'ya karşı verdiği mücadeleyi kazandı

Güney Kore, Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde Japonya'ya karşı verdiği mücadeleyi kazandı.

2019.04.12 15:53 - Son Güncellenme: 2019.04.12 15:53 - Dünya
A
Güney Kore, Japonya'ya karşı verdiği mücadeleyi kazandı

Güney Kore'nin 2011'de meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin ardından Japonya'nın Fukuşima'nın da dahil olduğu 8 bölgesinden deniz ürünlerinin ithaline yasak ve kontrol zorunluluğu getirmişti.

Japonya bu yasağın hala sürdürülmesinin gereksiz olduğu iddiasıyla Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulundu. Geçtiğimiz yıl uzlaşma paneli Japonya'nın argümanını haklı bulmasına rağmen karara itiraz eden Güney Kore karardaki bir çok maddenin iptal edilmesi sonucunu elde etti.

Güney Kore Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerindeki toksik madde seviyesi gibi kararın aslı yerine uzlaşma panelinin DTÖ kurallarını yorumlama biçimine itiraz ederek temyizden Güney Kore'nin uyguladığı kısıtlamanın aşırı olmadığı ve Japonya'ya karşı adil olmayan bir ayrım olmadığı sonucunu aldı.

Güney Kore Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanı Japon deniz ürünlerine kısıtlamaların devam edeceğini açıklarken Japon Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı kararı üzüntüyle karşıladıklarını ama Güney Kore ve kısıtlama uygulayan diğer 23 ülkeyle sorunları müzakere yoluyla çözmek için çaba sarfetmeye devam edeceklerini vurguladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.04.12 15:53 - Son Güncellenme: 2019.04.12 15:53 - Yasin Yüksel
A