Göbeklitepe ziyaretçi akınına uğradı

Göbeklitepe ziyaretçi akınına uğradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından turizmde 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle gözlerin çevrildiği Şanlıurfadaki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki tarihi ören yeri Göbeklitepe yerli ve yabancıların ilgi odağı oldu. Ocak ayında çok sayıda turist, Göbeklitepede Neolitik döneme ait, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını görme fırsatını buldu.

2019.02.11 10:24 - Son Güncellenme: 2019.02.11 10:25 - Güncel
A
Göbeklitepe ziyaretçi akınına uğradı

Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepeye yerli ve yabancı ziyaretçi akını sürüyor. Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında Neolitik Çağ'a ait Göbeklitepe'de, 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik Çağ'a ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu. 12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepede kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2019'u 'Göbeklitepe Yılı' ilan edildiğini açıklamasının ardından geçen Ocak ayında çok sayıda yerli ve yabancı Göbeklitepedeki ören yerlerini ziyaret etti.

Şanlıurfanın bu yıl turizminde altın yılını yaşanacaklarını kaydeden Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, "Göbeklitepe'nin Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesiyle turizm yoğunluğu yaşadık. Bunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından turizmde 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle birlikte önümüzdeki aylarda nerdeyse oteller tam doluluğa ulaştı. Bunun için bir an önce gerek konaklama, gerekse diğer alanlarda yetkililerin hummalı bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Ayrıca Göbeklitepeyi görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin en büyük sıkıntısının uçak seferlerinin azlığından şikayetçi oldukları biliyoruz. Bu sorunların acilen giderilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiyenin birçok yerinden gelen ziyaretçiler ise ilk defa gördükleri Göbeklitepedeki ören yerlerine hayran kaldıklarını söyledi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2019.02.11 10:24 - Son Güncellenme: 2019.02.11 10:25 - Kübra Coşar-pasif
A