Fransa: İptal edebiliriz...

Fransa: İptal edebiliriz...

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 6 aylığına askıya alınan akaryakıt zamlarının alım gücüyle ilgili iyi bir çözüm bulunamaması durumunda iptal edebileceklerini açıkladı.

2018.12.05 19:50 - Son Güncellenme: 2018.12.05 19:52 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Fransa: İptal edebiliriz...

Geçen yıl belirledikleri mali ve siyasi politikalarının iyi olduğunu  savunan Philippe, aldıkları her kararın maaşların iyileştirmesine yönelik  olduğunu belirtti.

Philippe, Fransızların öfkesini anladıkları için akaryakıt zamlarını 6  aylığına askıya aldıklarını hatırlatarak, halkın hayatını yakından ilgilendiren  konularda en iyi çözümü bulmak istediklerini söyledi.

Akaryakıt zamlarını alım gücüyle ilgili iyi bir çözüm bulunamaması  halinde iptaledebileceklerini dile getiren Philippe, Fransızların vergilerin  düşürülmesini istediğini ancak buna karşın bir çözüm bulunması gerektiğini ifade  etti.

Philippe, ayrıca "sarı yeleklilerin" düzenlediği gösterilerdeki şiddet  olaylarını asla kabul edemeyeceklerini ve sorumlularının cezalandırılacağını  kaydetti.

Başbakan Philippe, dün akaryakıtın yanı sıra elektrik ve gaz zamlarını da 6 aylığına askıya alındığını duyurmuştu.

Protestolar
  
Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine  tepki olarak 17 Kasım'da başlayan sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son  yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal  bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron'dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların  iyileştirilmesini talep ediyor.?

Başkent Paris'in Champs-Elysees Caddesi çevresinde 1 Aralık'ta  düzenlenen, binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert  müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin  yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin  yükselmesi kenti "kaosa" sürüklemişti.

Champs-Elysees çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza,  protestolar nedeniyle kepenk indirmiş ve çevrede de 3 ila 4 milyon avroluk hasar  oluşmuştu. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de cadde ve yollar  kapatılmıştı.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını  kaybetmiş, 222'si güvenlik görevlisi 1043 kişi yaralanmış ve 1424 kişi gözaltına  alınmıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.05 19:50 - Son Güncellenme: 2018.12.05 19:52 - HABER MERKEZİ
A