Fransa'dan bağımsızlık referandumu çatışmaya dönüştü

Fransa'dan bağımsızlık referandumu çatışmaya dönüştü

Bağımsızlık oylamasının yüzde 56 ile reddedildiği Yeni Kaledonya'da göstericilerle polis birbirine girdi, yollar kapandı.

2018.11.06 11:32 - Son Güncellenme: 2018.11.06 11:33 - Dünya
A
Fransa'dan bağımsızlık referandumu çatışmaya dönüştü

Büyük Okyanus'un güneydoğusunda yer alan Fransa'ya  bağlı özerk Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık referandumunun reddedilmesi üzerine,  göstericilerle polis arasında çatışma yaşandığı belirtildi. 

Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, Fransa'dan bağımsızlık için  yapılan pazar günkü referandumdan yüzde 56,4 "hayır" oyu çıkması üzerine başlayan  olaylar sürüyor.

Bağımsızlık yanlısı yerli halk Kanakların polisle çatışmalarından  dolayı başkent Noumea  yakınlarında bazı yolların kapatıldığı duyuruldu.

Araçları ateşe veren ve polise taş fırlatan göstericilerle çevik  kuvvet ekipleri arasındaki mücadelenin devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Yeni Kaledonya'da geçen pazar günü yüzde 81 katılımla gerçekleşen  Fransa'dan bağımsızlık referandumunda sandık başına giden yaklaşık 175 bin  seçmenden yüzde 56,4'ü "hayır" oyu kullanarak Fransa'dan ayrılmayı reddetmişti.  Çoğunluğunu yerli halk Kanakların oluşturduğu bağımsızlık yanlılarının "evet"  oyları ise 43,6'da kalmıştı.

Bağımsızlık yanlılarının Fransa ile yapılan anlaşma uyarınca 2022  yılından önce yeni bir referanduma daha gitme hakkı bulunuyor.

Fransa Parlamentosunda iki milletvekili ve iki senatör tarafından  temsil edilen Yeni Kaledonya, Fransa'dan her yıl 1,3 milyar avro mali destek  alıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi için stratejik öneme  sahip Yeni Kaledonya'ya mayıs ayında gerçekleştirdiği ziyarette, Fransa'nın "Yeni  Kaledonya olmadan daha az güzel" olacağını vurgulamıştı.

Fransa'nın 1853'te ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren  1946'ya kadar sömürge bölgesi oldu, 2003'e kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler  Topluluğu içinde yer aldı. Yeni Kaledonya, 2003 yılında gerçekleştirilen anayasa  değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge oldu.

Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüz ölçüme sahip  Yeni Kaledonya'da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44'ünü oluşturuyor. Hükümet  başkanlığını Philippe Germain'in yürüttüğü, başkenti Noumea olan Yeni  Kaledonya'da resmi dil olarak Fransızca konuşuluyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.11.06 11:32 - Son Güncellenme: 2018.11.06 11:33 - Ali Yaşar
A