Fikri Işık: Vakit geç olmadan bu işten vazgeçin

Fikri Işık: Vakit geç olmadan bu işten vazgeçin

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKYB) yapmayı planladığı referanduma ilişkin, "Türkiye olarak vakit geç olmadan bu işten vazgeçin diyoruz" dedi.

2017.09.24 14:36 - Son Güncellenme: 2017.09.24 14:36 - Siyaset
A
Fikri Işık: Vakit geç olmadan bu işten vazgeçin

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, partisinin kongresine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi. Kentteki programına valilik ziyaretiyle başlayan Başbakan Yarımcısı Işık'a AK parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, AK Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar eşlik etti. Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından makamında ağırlanan Işık, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti iktidarı döneminde Diyarbakır'a yapılan yatırımlara değinen Işık, "Şuana kadar AK Parti iktidarı döneminde Diyarbakır'a yapılan yatırımların toplamı 30 milyar lirayı aştı. Özellikle son dönemde kamu kaynaklarının doğrudan Diyarbakır halkına hizmet olarak dönmesiyle birlikte yeni bir hamlenin içerisindeyiz. Cazibe Merkezleri Programı ile inşallah Diyarbakır yeni bir sıçrama yapacak. İmalat sanayinde çok önemli yatırımların Diyarbakır'a geleceğini biliyorum. Bu noktada inşallah yeni sıçrama dönemiyle birlikte Diyarbakır hak ettiği yeri mutlaka alır" dedi.

"BU İŞTEN VAZGEÇİN"

IKYB yönetimi tarafından yapılmak istenen referanduma ilişkin açıklamalarda bulunan Işık, referandumun Kuzey Irak'a da, bölgeye de hiçbir fayda getirmeyeceğinin açık olduğunu ifade etti. Referandumun kısa vadeli iç siyasi tartışmaların belki ötelenmesi açısından Kuzey Irak yönetimine bir faydasının olabileceğini ama bunun bölgeye ve bölge halkına hiçbir şekilde faydasının olmayacağını düşündüklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Bölgede yeni nifak tohumları ekmenin, bölgeyi yeni bir kan deryasına çevirmenin başta Kuzey Irak halkı olmak üzere hiç kimseye faydası yoktur. Bu çok açık ki bölge üzerinde oynanan oyunların iyi niyetli de olsa bu bölgeye taşınmasıdır. Dünyada devletler birleşip birleşik devletler olma yolunda ilerlerken, birliktelikler artarken, bölgede daha fazla devletçikler oluşturmanın ne kadar büyük teyakkuz olduğunu hepimizin görmesi lazım. Bu referandumu açıkça destekleyen bir tek ülkenin İsrail olmasının da aslında başlı başına düşünülmesi gereken bir konu olduğunu özellikle Kuzey Irak yönetiminin düşünmesi lazım. Türkiye Kuzey Irak'ın dostudur. Kuzey Irak halkı bizim bin yıllık kader birliği yaptığımız bir halktır. Hem de Türkiye kara gün dostudur. Son dönemde merkezi hükümet ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin arasındaki ipler kopma noktasına geldiğinde adeta Kuzey Irak açlığa, yokluğa ve yalnızlığa mahkum edildiğinde Kuzey Irak'ın nefes almasını sağlayan, hayata bağlanmasını sağlayan ve oradaki insanlarımızın mağduriyet yaşamasını sağlayan ülke Türkiye olmuştur. Dost acı söyler ama doğruyu söyler. Türkiye de dosttur hem de kara gün dostudur. Bugün biz Türkiye olarak diyoruz ki bu referandum başta Kuzey Irak halkına, bölge halkına, özellikle bizim coğrafyamıza hiçbir faydası yoktur. Bunun yerine var olan sorunları oturup konuşarak çözmek ve daha güçlü bir bölgenin, daha birleşik bir bölgenin Irak'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğü esasında daha güçlü bir coğrafyanın oluşmasına hepimiz katkı vermek zorundayız. Dünyanın bir tarafında birleşmeler teşvik edilirken, bir tarafında adeta parçalanmış yapılar, un ufak edilmiş bölgeler oluşturmanın bizce bu bölgeye hiçbir faydası olmayacak. Bunun için Türkiye olarak biz diyoruz ki henüz daha vakit çok geç olmadan bu işten vazgeçin. Bu işten vazgeçmek başta Kuzey Irak halkına, Türkiye'ye, İran'a, Irak'a, Suriye'ye ve bütün coğrafyamıza hayır getirir."

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2017.09.24 14:36 - Son Güncellenme: 2017.09.24 14:36 - Gülcan Tekin
A