FARC silah teslimine devam ediyor

FARC silah teslimine devam ediyor

Örgütün elindeki silahların kalan yüzde 40'lık son kısmını BM'ye teslim edeceği 3. etap 7 gün sürecek.

2017.06.20 15:36 - Son Güncellenme: 2017.06.20 15:36 - Dünya
A
FARC silah teslimine devam ediyor

Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri  (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasında, örgütün elindeki kalan silahları  teslim edeceği son etaba bugün giriliyor. 

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono  tarafından 24 Kasım 2016'da imzalanan anlaşmayla ülkenin farklı yerlerinde  oluşturulan 26 bölgede toplanan örgüt militanları, ellerindeki silahların kalan  yüzde 40'lık son kısmını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama  Mekanizması (MM&V) gözlemcilerine teslim etmeye başlayacak.

Barış anlaşmasının takvimine göre mayıs sonunda bitmiş olması gereken  silah bırakma süreci, toplanma alanlarındaki lojistik engeller başta olmak üzere  çeşitli sebeplerden ötürü 20 Haziran'a tehir edilmiş, tarafların yaptığı  görüşmelerin ardından bu tarih tekrar ertelenerek 27 Haziran'a bırakılmıştı.

FARC'ın, elindeki silahların yüzde 30'unu 7 Haziran'da teslim  etmesinin örgüt lideri Londono, "Bir daha asla şiddet kullanmayacağız. Bizim tek  silahımız kelimelerimiz olacak. Buna söz verdik ve tutacağız." ifadelerini  kullanmıştı.

Yarım yüzyılı aşkın süredir çatışan FARC'ın, ikinci yüzde 30'luk  teslimatı ise kamuoyundaki şüpheli yaklaşımların da etkisiyle Cauca yönetim  bölgesine bağlı Buenos Aires kenti kırsalındaki La Evrira toplanma alanında,  basına açık bir törenle yapılmıştı.

FARC'ı Kolombiya Devrimci "Silahsız" Güçleri yapmak için bugün  başlayan üçüncü ve son teslimat süreci ise 7 gün devam edecek ve Santos'un 27  Haziran'da sembolik olarak teslim alacağı son silahla noktalanacak.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması  çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların toplanma alanlarına  ulaşmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını BM  Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma  geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım  yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve  6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.06.20 15:36 - Son Güncellenme: 2017.06.20 15:36 - Gülcan Tekin
A