Evanjelistlerden Türkiye'ye turizm boykotu iddiası

Evanjelistlerden Türkiye'ye turizm boykotu iddiası

35 yıl hapis cezasıyla yargılanan papaz Andrew Brunson'ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesi sonrası evanjelist Hıristiyanlar da Türkiye'ye karşı harekete geçiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın gayrıresmi evanjelist danışmanlarından biri olan Johnnie Moore, papaz Brunson'ın serbest bırakılması için Hıristiyan Amerikalılara boykot çağrısı yapılacağını öne sürdü.

2018.07.27 16:14 - Son Güncellenme: 2018.07.27 16:14 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Evanjelistlerden Türkiye'ye turizm boykotu iddiası

Gazete Duvar'ın haberine göre, Moore, etkili Hıristiyan pastörler ile din özgürlüğü savunucularından oluşan bir koalisyonun, kendi cemaatlerini ve diğer toplumsal grupları 'Türk turizmini boykot etmeye çağırmaya hazırlandığını' açıkladı. Moore, Türk Hava Yolları'nın da boykota dahil olacağını öne sürdü.

Trump'ın evanjelist danışmanı Moore, Washington'ın yaptırım tehdidinden memnun olduklarını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in olası yaptırımlarla ilgili Twitter'dan yaptığı ilk açıklamaya "Bravo" diye yanıt veren Moore, Amerikan sitesi NPR'a açıklamasında da "Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunulması bu ülkeye - ve dünyadaki her ülkeye- mesele din özgürlüğü olduğunda, ABD'nin ciddi olduğunu gösteriyor" dedi.

Boykot neyi içerecek?

Amaçlarının Brunson'ın serbest kalması için 'konu hakkında ivme varken' Ankara'ya baskı yapmak olduğunu söyleyen Moore, "Eğer Türkiye Brunson için güvenli değilse, bizim için de güvenli değil" mesajını vermek istediklerini söyledi.

Brunson, Trump için neden bu kadar önemli?

Protestanlık mezhebinin/teolojisinin Amerika'ya özgü bir türü olan ve daha çok muhafazakâr beyaz Amerikalıların mensubu olduğu evanjelist cemaati, Donald Trump'ın seçmen tabanının temelini oluşturuyor. Brunson'ın serbest kalıp kalmamasının Trump yönetimi tarafından yaptırım raddesine getirilmesinin bir sebebinin de, milyonlarca seçmenden bu nedenle gelen baskı olduğu belirtiliyor.

Trump aynı zamanda yurt dışında tutuklu olan Amerikan vatandaşlarını ABD'ye döndürmeyi de başkanlığının önde gelen politikalarından biri haline getirmiş durumda. Mısır'da tutuklu olan Mısırlı Amerikalı Aya Hicazi, Taliban'ın kaçırdığı Caitlan Coleman, eşi ve üç çocuğu ile Kuzey Kore'de tutuklu olan üç Amerikalı bu politikaların sonucunda eve dönmüş durumda.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.07.27 16:14 - Son Güncellenme: 2018.07.27 16:14 - HABER MERKEZİ
A