Erdoğan: Kendi para birimlerimizle ticaret seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz

Erdoğan: Kendi para birimlerimizle ticaret seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'da düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi'nde "Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Dolara karşı kendi para birimlerimizle ticaret seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz" dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

2018.09.04 07:20 - Son Güncellenme: 2018.09.04 07:22 - Siyaset
A
Erdoğan: Kendi para birimlerimizle ticaret seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz

350 MİLYAR DOLARLIK BİR COĞRAFYAYIZ

"Türk devletleri olarak kendi aramızda sergileyeceğimiz işbirliği ve dayanışma, uluslararası sistemin adaletli şekilde işletilmesine de katkıda bulunacaktır. Son yıllarda Türk dünyasının jeo-ekonomik önemi daha da arttı. Orta Asya, 70 milyon civarında nüfusun yaşadığı, yatırım imkânları geniş, yetişmiş insan kaynağına sahip, yıllık milli gelir toplamı 350 milyar doları aşan mümbit bir coğrafyadır. Ancak Türk dünyasının sahip olduğu coğrafi ve demografik ağırlıkla eşdeğer bir ekonomik performans sergileyemediğini görüyoruz.

FETÖ'NÜN TASFİYESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz. Çağımız bize ulaştırma ve iletişim ağlarının geliştirilmesi için de önemli imkânlar sunuyor. Bu bakımdan Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin´e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimine önem veriyoruz.

(Türkiye'nin FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi farklı terör örgütleriyle yoğun bir mücadele verdiğine dikkat çekerek)  Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili ve 251 vatandaşımızın katili olan FETÖ'nün tasfiyesine büyük önem veriyoruz. Bu yapı, bir dönem ülkemizde olduğu gibi dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları üzerinden örgütlenmiştir. Takiyye, yalan ve gizlilik, bu örgütün en önemli özelliğidir. Son 5 yıldır yaşadıklarımız bize olduğu kadar tüm dostlarımıza da FETÖ ile mücadelede geç kalınmaması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde göstermiştir.

ÖZBEKİSTAN'IN ADIMLARINI TAKDİRLE ANIYORUZ

Bu konuda özellikle Özbekistan'ın atmış olduğu adımları bizler de takdirle anıyoruz. Bu çerçevede FETÖ'yle mücadelede bize destek olan tüm Türk Konseyi üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Teröre bulaşmış bu yapının tasfiyesini talep ederken, eğitim alanında ortaya çıkan boşluğu da göz ardı etmiyoruz. Bu amaçla FETÖ iltisaklı okulları devralmak, eğitim alanındaki ilişkilerimizi güçlendirmek, yurt dışında yeni okullar açmak amacıyla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Vakfın, Türk Konseyi ülkelerinde faaliyet göstermesi için desteklerinizi bekliyoruz."

BAZI ÜLKELER ŞANTAJI ÖNE ÇIKARIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında son dönemde uluslararası teamül, prensip ve kuralların hoyratça ihlal edildiği bir dönemden geçildiğine işaret ederek, bu durumu üzüntüyle karşıladığını belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Bazı ülkeler, uluslararası meselelerin çözümünde diplomasi, diyalog ve çok taraflılık yerine; tehdit, baskı ve şantajı öne çıkarmaya çalışıyorlar. Ticaret kısıtlamaları, gümrük vergileri ve yaptırımlar gibi araçlar üzerinden, uzun yılların eseri olan anlaşmalar bir anda anlamsız hale gelebiliyor. Türkiye, uluslararası toplumla dayanışma içinde diyaloğu, diplomasiyi, adaleti ve hukuku savunmaya devam edecektir. Türk devletleri olarak kendi aramızda sergileyeceğimiz işbirliği ve dayanışma, uluslararası sistemin adaletli işletilmesine de katkıda bulunacaktır."

KIRGIZ RENKLERİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kırgızistan'da Kırçın Yaylası'nı ziyaret etti. Emine Erdoğan'a Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un eşi Aygül Ceenbekov da eşlik etti. Kırgızistan geleneklerinin de sergilendiği ziyarette renkli görüntüler oluştu.

 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.09.04 07:20 - Son Güncellenme: 2018.09.04 07:22 - Kübra Coşar-pasif
A