Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Erdağı: Var olanı bozmak zaman kaybettirir

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Erdağı: Var olanı bozmak zaman kaybettirir

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencileri tercih heyecanı sardı. Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Atakan Erdağı, okul yerleştirmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2018.08.01 10:21 - Son Güncellenme: 2018.08.01 10:30 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Erdağı: Var olanı bozmak zaman kaybettirir
03:24 Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Erdağı: Var olanı bozmak zaman kaybettirir

İLGİLİ VİDEO

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Erdağı: Var olanı bozmak zaman kaybettirir

SEFA BALABAN-SEDA ÖZDOĞAN/BURSADANBUGUN.COM

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Atakan Erdağı, eğitim sistemindeki son durumla ilgili Bursada Bugün'e önemli açıklamalar yaptı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin sekizinci sınıftan mezun olduğunun altını çizen Erdağı, "Liseye giriş sınavlarıyla ilgili biliyorsunuz geçmişte var olan TEOG yerine yeni iki aşamalı bir sınav sistemi getirdiler. Biri sınava dayalı merkrezi yerleştirme diğeri de çocukların bulunduğu okula göre yapılan mahalli yerleştirme. İkisi de dün sonuçlandı ancak şu görülüyor ki var olan kontenjanlara yapılan müracaatlar çok fazla. Geçenlerde görevi bırakan bakan bunların bir kısmının sınava, diğerlerinin mahalli yerleştirmeye müracaat edeceğini söyledi" dedi.

Öğrencilerin ortaokuldan beri hazırlandıkları için sınava girmek zorunda hissettiklerini belirten Erdağı, "1 milyon öğrenci bu sınava girdi. Yani çocuklar ortaokula başlarken sınava hazırlık yaparak başladılar; o yüzden sınava girmek zorunda hissettiler. Ancak özellikle açılan niteliksiz okullara baktığımız zaman kontenjanların daraltıldığını, küçüldüğünü, alabildiğine imam hatip liselerinin kontenjanlarının arttığını gördük. Fakat sınav sonuçları açıklandığında gördük ki imam hatip liseleri yerleştirilme oranı yüzde 52.9, meslek liselerine ise yüzde 55.4" ifadelerini kullandı.Anadolu imam hatip ve anadolu meslek lisesini öğrencilerin tercih etmediklerini söyleyen Erdağı, "Yerleştirilenlerin en az yarıdan fazlası yazılmak zorunda oldukları için yerleştirildiklerini düşünürsek yaklaşık yüzde 70 ila 75'i yerleştirilmemiş oluyor. Yani şu anda anadolu imam hatip ve anadolu meslek lisesinin kontenjanları aslında yüzde 75 oranında boş gözüküyor" şeklinde konuştu.

Bakanlığın hızlı bir şekilde kontenjan artırımına gitmesi gerektiğini belirten Erdağı, "Bundan sonra yapılacak en önemli şeylerden biri bakanlığın hızlı bir şekilde kontenjan artırımına gitmesi. Bunu yapamıyorsa ki tekli eğitime gittiği zaman sıkıntılar yaşıyor; aynen ortaokullarda yaptığı gibi, imam hatip sınıfları açtığı gibi meslek liselerinde ve özellikle anadolu imam hatip liselerinde doluluk oranı yüzde 50'nin altında olan okullarda kaydolacak dokuzuncu sınıf öğrencilerini anadolu liselerine yerleştirmeli" sözlerini kullandı.

Mahalli yerleştirmenin eğitimin niteliğini ve kalitesini düşürdüğünü söyleyen Erdağı, "Burada asıl önemli şeylerden biri de; mahalli yerleştirmeye açılan anadolu liselerindeki okul kültürünü tamamen ortadan kaldıracak bir çalışmanın ürünü olduğunu görüyorsunuz. Yani düşük kapasiteli bir öğrenciyle yüksek kapasiteli bir öğrenciyi aynı sınıfa,aynı okul ortaına alıp eğitmek gibi bir durum söz konusu olduğu zaman burada eğitim öğretimin yerleşen okul kültürünün yeniden harmanlanıp tekrar belli bir seviyeye gelmesi zaman alacağından dolayı aslında var olanı bozup yerine yeniden bir düzen oturtturmanın Türkiye'de zaman kaybından başka bir işe yaramayacağını biliyoruz" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.01 10:21 - Son Güncellenme: 2018.08.01 10:30 - HABER MERKEZİ
A