Düşen uçağın pilotunun İstanbul'daki son ses kaydı ortaya çıktı

Düşen uçağın pilotunun İstanbul'daki son ses kaydı ortaya çıktı

İran'da yaşanan uçak kazasında hayatını kaybeden özel uçağın kaptan pilotu Beril Gebeş'in İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuşundaki ses kayıtları yayınlandı.

2018.03.13 13:24 - Son Güncellenme: 2018.03.13 17:50 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Düşen uçağın pilotunun İstanbul'daki son ses kaydı ortaya çıktı
00:55 Düşen uçağın pilotunun İstanbul'daki son ses kaydı ortaya çıktı

İLGİLİ VİDEO

Düşen uçağın pilotunun İstanbul'daki son ses kaydı ortaya çıktı

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan Beril Gebeş, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'nden motor çalıştırma için izin aldıktan sonra piste ilerliyor. Kalkış öncesi, "Günaydın" diyen Gebeş'e hava trafik kontrolorü 35 sol pistinden kalkabileceğini bildiriyor. Gebeş 5 bin feette olduğunu belirttikten sonra konuşmasının devamında kuleye 6 bin feet'e çıkmak istediğini bildiriyor. Kontrolör de Gebeş'e 6 bin feet'e yükselebileceğini söylüyor. Uçağın İstanbul'dan kalkışında herhangi bir sorun yaşanmadan kalktığı anlaşılıyor.

Kara kutu olarak bilinen Flight Recorder (Uçuş Veri Kaydedicisi) cihazında ise kokpit ekibinin konuşmaları da bulunuyor. Kaza sonrası kara kutu araştırma ekipleri tarafından bulunmuştu. Kara kutu olarak tabir edilen cihazda seyir ve iletişim kayıtlarının da bulunduğu 88 ayrı veri incelenerek kazanın oluşumuna ilişkin bilgiler de edinilebilecek.

İran'da düşen jetin sahibi olan MC Havacılık'ın Genel Müdürü Basri Demiroğlu, düşen uçakla ilgili ilk kez konuştu. Airporthaber'in haberine göre, şu anda cenaze işlemlerinin devam ettiğini ve kendilerinin de kazanın olduğu günden itibaren İran'da bulunduklarını belirten Demiroğlu, kazaya ilişkin şu sözleri söyledi:

"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, kaza incelemesi için üç kişilik heyet gönderdi. Şu anda çalışmalarını yürütüyorlar. Uçağın kara kutuları bulundu. CVR ve FDR çalışır vaziyette. Onlar çözüldükten sonra kazanın nedeni de ortaya çıkacak."

'PİLOTLA SON KEZ İRANLI REZAİ KONUŞTU'

Kazanın yaşanmasından dakikalar önce Challenger 604 tipi uçağın pilotu ile konuşan İranlı Rezai adında hava trafik kontrolörü ile konuştuğunu da belirten Demiroğlu, "Pilotumuz son olarak Rezai isimli kontrolörle irtibat kuruyor. Pilotumuz 36 binden 38 bin feet irtifaya tırmanmak istiyor. Yakıt azaldığı için irtifa yükseltmek istiyor. 37 bin 900 feet yüksekliğe geldiğinde heyecanlı bir ses tonu ile tekrar 34 bin feet'e alçalmak istediğini bildiriyor. Rezai alçalmaya müsaade veriyor. Uçak dengeli bir şekilde 34 bin feet'e, sonrasında ise 32 bin feet'e kadar iniyor. Bundan sonra ise dikey bir çizgi halinde düşüş başlıyor. 32 bin feet yükseklikten 12 bin feet yüksekliğindeki dağa çarpana kadar dik bir şekilde düşüyor. Pilotlarımız herhangi bir arıza bildirmiyor. Acil iniş talep etmiyor. Neden kaza oldu bilmiyoruz ancak basınçlama ile ilgili bir sorun yaşanmış ve irtifa düşürülmüş olabilir. Şu an için bir şey söylemek imkansız" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.03.13 13:24 - Son Güncellenme: 2018.03.13 17:50 - HABER MERKEZİ
A