Dünyanın ilk penis nakli gerçekleşti!

Dünyanın ilk penis nakli gerçekleşti!

Dünyanın ilk tam penis nakli, başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Penis nakli, Afganistan'da yaralanan bir askere 11 cerrahın katıldığı, 14 saat süren ameliyat ile yapıldı.

2018.04.24 08:39 - Son Güncellenme: 2018.04.24 08:41 - Sağlık
A
Dünyanın ilk penis nakli gerçekleşti!

Johns Hopkins Üniversitesi'nden cerrahlar, dünyanın ilk tam nakil penis ve testis torbası ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Cerrahlar, ameliyat sonrasında genital bölgenin 6-12 hafta içinde düzenli işlevini kazanacağını umut ettiklerini söyledi.

26 Mart'ta gerçekleştirilen bu ameliyatta 9 plastik cerrahı ve 2 üroloji cerrahı doktor bulundu. Yaklaşık 14 saat süren ameliyatta, ölmüş donörden alınan penis ve testis torbası nakledildi. Nakil yapılan kişinin, Afganistan'da bir bombaya basarak yaralanan ABD askeri olduğu belirtildi.

Çok karmaşık bir işlem olan bu tam nakil; deri, kaslar, tendonlar, sinirler, kemikler ve kan damarlarının transplantasyonunu içeriyor. Her türlü nakilde olduğu gibi, alıcının vücudunun yabancı dokuları reddetmesi ve onlara saldırmaya başlama ihtimali de vardı. Ancak cerrahlar bu ameliyatta, vücudun bağışıklık cevabını baskılayan bir ilaç sistemi uyguladı.

İsminin açıklamasını istemeyen askerin, nakil sonrasında "Uyandığımda, sonunda kendimi normal biri gibi hissettim. Şimdi iyiyim" ifadelerini kullandığı belirtildi. İlk penis naskli ilk defa 2014 yılında Güney Afrika'da yapılmıştı. Ancak Johns Hopkins cerrahlarının nakli, ilk tam penis nakli olma özelliğinde.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.04.24 08:39 - Son Güncellenme: 2018.04.24 08:41 - Kübra Coşar-pasif
A