Dünya, Bursa'nın ürettiği keseleri kullanıyor! Hala kara tezgahta üretiliyor..(ÖZEL HABER)

Dünya, Bursa'nın ürettiği keseleri kullanıyor! Hala kara tezgahta üretiliyor..(ÖZEL HABER)

Osmanlı'daki hamam kültürü ile günümüze kadar gelen ve tüm Dünya'da adından bahsettiren hamam kesesi, hem eski usül üretimi hem de ihracatı ile takdir topluyor. Gerçek hamam kesesi bulmak ise zor çünkü piyasadakilerin çoğu polyester ipliğinden üretiliyor.

2019.02.08 10:33 - Son Güncellenme: 2019.02.08 10:33 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Dünya, Bursa'nın ürettiği keseleri kullanıyor! Hala kara tezgahta üretiliyor..(ÖZEL HABER)

HABER: BURCU SEKMEN   KAMERA: SEFA BALABAN

Hamam kesesinin kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Ottoman Kese Yöneticisi Ahmet Göç, Dünya' ya ihraç edilen hamam keselerinin yüzde 90'lık kısmının Bursa' da Duaçınarı' ndaki atölyelerde  üretildiğini açıkladı.

Talep yoğunluğu zirvede

Hamam kesesi üretiminde ciddi bir talep olduğunu ifade eden Ahmet Göç, "Kese üretimi yapan firmaların sayısı toplasanız 10'u geçmez. Kese bizim ülkemiz için zaten bir kültür ancak yurtdışında da büyük ilgi görüyor. Özellikle Fas, Tunus, Kuveyt ve Lübnan'da ciddi ihracatlar gerçekleştiriyoruz. Üretim aşamasında bize hız kaybettirse de kaliteden ödün vermemek adına kara tezgah kültüründen vazgeçmiyoruz" dedi.

Gerçek kesenin ham maddesi 'suni ipek'

Geçmişten günümüze taşınan hamam kesenin orjinaline uygun biçimde üretilmesi gerektiğini vurgulayan Koray Gümüşnas ise, "Piyasada karşımıza çıkan keselerin çoğu polyesterden üretiliyor ancak hamam kesesi  suni ipek dediğimiz filoş ipliğinden yapılır. Nedeni ise vücut temizliğine en uygun malzeme olmasıdır. Filoş ipliğinin farklı katmanları vardır ve tüketicinin cilt tipine göre hazırlanır. Kese, nadir bulunan kara tezgah dediğimiz eski usülle yapılır. Tefin daha sık vurup ipliklerin daha iyi sıkıştırılarak pütürlü bir hal alması gerekiyor bunu da en iyi yapan mekanizma kara tezgahtır. Üretim aşamasında bize hız kaybettirse de kaliteden ödün vermemek adına kara tezgah kültüründen vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

Kese alırken dikkat!

Kesenin yalnızca bir kişisel temizlik malzemesi olmadığını aynı zamanda hediyelik olarak da kullanıldığına dikkat çeken Koray Gümüşnas, "Vatandaşlar kese alırken mutlaka kontrol etmeli. Alacakları paketli ürünün standında mutlaka bir açık numune bulunmalıdır. Bu hem firma hem tüketici açısından güven oluşturur. Bizim ürettiğimiz keseleri, açılabilir şık kutulara paketliyoruz ve müşterilerimize kaliteyi garantiliyoruz. Tüketicilerimiz, direkt olarak temas edemedikleri ürünleri almak yerine test edebilecekleri ürünleri tercih etsinler" diye uyardı.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.08 10:33 - Son Güncellenme: 2019.02.08 10:33 - HABER MERKEZİ
A