Dolaptaki suya fiyat farkı olur mu?

Dolaptaki suya fiyat farkı olur mu?

Pınar Aktaş'ın Çanakkale'de tatildeyken Lapseki'deki bir tekel bayiinden aldığı suya "dolap farkı" ödemesi tartışma yarattı. Aktaş'ın tweet'iyle duyulan olay, TV programlarının da gündemindeydi

2018.08.25 08:34 - Son Güncellenme: 2018.08.25 08:34 - Güncel
A
Dolaptaki suya fiyat farkı olur mu?

Pınar Aktaş, önceki gün Çanakkale Lapseki'de girdiği bir tekel bayiinden 5 litrelik 2 adet su aldı.

Kasaya yaklaştığında görevli, sular dolaptan olduğu için normalden daha yüksek bir fiyat alındığını belirtti. Aktaş'ın bu durumu sosyal medya hesabından paylaşması sonrası, suya dolap farkı alınması tartışılmaya başlandı. Bir kesim suyu dolapta soğutmanın da bir hizmet olduğunu ve bunun için enerji harcandığını belirtirken, bir diğer kesim ise uygulamayı eleştirdi.

'FİYAT AÇIK OLMALI'

Görüşüne başvurulan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'na göre, esnaf ürününü istediği fiyattan satabilir ancak etikette fiyatın anlaşılabilir olması şart; "Tüketici Kanunun 54. maddesinde Her ürünün etiket fiyatının yazılması gerektiği vurgulanmıştır. Uygulamayan işletmelerden para cezası alınır. Tabii olayın bir de ahlaki boyutu var. Bu durumun hiç yaşanmamış olması gerekirdi. Zaten ürünlerin raf fiyatı belirli. Zaten fiyat farkı ile müşteriye satılıyor. Dolaptaki su ile dışardaki suya fiyat farklı konulması tirajikomik bir durum. Sıcak havada insanlar dışardan suyu zaten soğuk olduğu için alıyor. Tüketici bilinçli olmalı ve yasal hakkını kullanarak Tüketici Hakem Heyeti'ne bildirmeli. Şikâyetler internet yoluyla da yapılabiliyor."

'HAKKINIZI ARAYIN'

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de dolaptaki su ile dışardaki su arasında fiyat farkı olmaması gerektiğini söylüyor; "Ancak turizm sektörü ile ön plana çıkan bölgelerde maalesef bu tarz durumlar olabiliyor. Esnaf ürününü istediği fiyata tabii ki satabilir. Fakat ürün üstündeki etiket fiyatının net olması gerekir. Sıcak havanın fırsat bilinip soğuk suya fark almık gayri ahlaki bir durum. Biz tüketiciler da haklarımızı bilmeliyiz. Firmayı en yakın Tüketici Hakem Heyine bildirip, ücret farkı geri alaınabilir. 1 lira 2 lira deyip geçmesinler. Halk da bu tarz yerlere tepki gösterip ürünlerini almazsa, bu da caydırıcı bir ceza olacaktır."

'MÜŞTERİ VELİ NİMETTİR'

Dolaptan alınan suya fiyat farkı alınmasına yönelik Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken: "Dolaptaki su için tabii ki fiyat farkı alınmamalı. Müşteri velinimettir. Ekonomik açıdan zor günler geçiren ülkemizde tüketiciler bu tarz esnaflar yüzünden de daha zor günler geçiriyor. Bu tarz haksızlıkla karşılaşıldığı zaman müşteri bilinçli olmalı. Haklarını bilmeli ve sonuna kadar savunmalı. Böyle bir durum tespit edilmesi durumunda esnaf ürün adedi kadar para cezası öder. Şikayetler de e-devletüzerinden yapılabilir"  açıklamasında bulundu. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.08.25 08:34 - Son Güncellenme: 2018.08.25 08:34 - Gülcan Tekin
A