Doğu Guta'da 10 binden fazla aile acil yardım bekliyor

Doğu Guta'da 10 binden fazla aile acil yardım bekliyor

Uluslararasi İnsani Yardim Organizasyonu Derneği, Doğu Guta'da acil yardıma ihtiyaç duyan 10 bin 400 ailenin olduğunu bildirdi.

2018.02.08 16:45 - Son Güncellenme: 2018.02.08 16:45 - Dünya
A
Doğu Guta'da 10 binden fazla aile acil yardım bekliyor

Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu Derneği (IHR), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da acil yardıma muhtaç 10 bin 400 aile olduğunu, bunun 4 bin 100'den fazlasının yer altı sığınaklarında, en düşük düzeydeki hijyen ve sağlık koşullarında yaşam mücadelesi verdiğini bildirdi.

Viyana merkezli Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu Derneği, Doğu Guta'daki duruma dikkati çeken yazılı açıklama yaptı.

"En düşük düzeydeki hijyen ve sağlık koşullarında yaşıyorlar"

Bölgede acil yardıma ihtiyaç duyan 10 bin 400 ailenin varlığına işaret edilen açıklamada, 4 bin 100'den fazla ailenin normal standartların altında, yer altı sığınaklarında, en düşük düzeydeki hijyen ve sağlık koşullarında yaşadığı kaydedildi.

Açıklamada, bu durumun özellikle çocuklar arasında birçok hastalığa neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Duma ilçesine 3 kez yapılan klor içerikli toksik gaz saldırısında, aralarında çocukların da bulunduğu 27'den fazla sivilin etkilendiği belirtildi.

Eğitim alanındaki hasar

IHR'nin açıklamasında bölgede 34 okulun zarar gördüğü, 11'inin hizmet dışı kaldığı, 10 öğretmenin öldüğü, 16 öğretmenin yaralandığı kaydedildi.

Eğitimin 253 okulda durduğu vurgulanan açıklamada, "57 bin 132 öğrenci eğitimlerine ara verdi, 4 bin 866 öğretmen görevlerini sonlandırmak zorunda kaldı." ifadesi kullanıldı.

IHR'nin tüm uluslararası aktörleri ve bağışçıları Doğu Guta'daki feci insani duruma daha ciddiyetle eğilmeye çağırdığı belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Güvensizlik ortamındaki bu denli artış, 5 yıldan fazla süredir devam eden tam bir kuşatma ile birleşmiş durumda. IHR, yer altı sığınaklarda ve bodrumlarda yaşayan aileler için kışlık kıyafet ve battaniye, gıda yardımı sağlıyor ancak yardımlar, ihtiyaç duyulan miktarı karşılamanın çok uzağında."

Türkiye, Rusya ve İran, 3-4 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Doğu Guta'yı gerginliği azaltma bölgesi ilan etti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz 2017'de ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurdu ancak saldırılar sürdü ve 29 Aralık 2017'den itibaren şiddetlendi.

"Rejimin en büyük mağdurları bebek ve çocuklar oldu"

Hava ve kara saldırılarının dışında "aç bırakma silahı"nı da kullanan rejimin en büyük mağdurları bebek ve çocuklar oldu. Anadolu Ajansının (AA) görüntülediği birçok vakada, bebek ve çocukların tüm kemiklerinin açığa çıktığı ancak sessizce ölümü beklemekten başka çareleri olmadığı gözler önüne serildi. Bunlardan bombardımana annesinin kucağında yakalanan, annesi ve tek gözünü kaybeden Kerim bebek, Doğu Guta ablukasının simgesi oldu, dünya gündemine oturdu.

Uluslararası kuruluşlar, Doğu Guta'ya acil yardım çağrısını sık sık yinelerken, Esed rejimi ve zaman zaman Rusya'nın düzenlediği saldırılarda son 42 günde en az 416 sivil öldürülmüş, iki bine yakın sivil de yaralanmıştı. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.02.08 16:45 - Son Güncellenme: 2018.02.08 16:45 - Gülcan Tekin
A