Doğalgazda Türk Lirası referans olacak

Doğalgazda Türk Lirası referans olacak

1 Eylül'de faaliyete geçen Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'nda (Doğal Gaz Borsası) ticaret yapacak olan tarafların alış-satış teklifleri sırasında verebilecekleri fiyat sınırları ile dengeleme amaçlı işlemlere ilişkin sınırlar Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendi.

2018.09.06 00:09 - Son Güncellenme: 2018.09.06 00:16 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Doğalgazda Türk Lirası referans olacak

Resmi Gazete'de yayımlanan EPDK kararına göre, doğal gaz borsasında 1.000 Sm3 doğal gaz için 2 bin liraya kadar verilebilecek. 1 Eylül'den beri işlemlere açık olan doğal gaz borsasında ilk 4 gün içerisinde yapılan işlemlerde fiyat ortalaması 1.650 TL/1000 Sm3 seviyelerinde oluşmaya başladı.  

Türkiye doğal gaz borsasında alım-satım işlemleri Türk Lirası üzerinden yapılacak ve Günlük Referans Fiyat Türk Lirası olarak belirlenecek. Bu sayede ilerleyen yıllarda bölgemizde gerçekleşecek doğal gaz ticaretinde Türk Lirası'nın referans alınmaya başlanmasının önü açıldı. Böylece, uzun yıllardır ülkeler arası doğal gaz ticaretinde hakim olan yabancı para cinsinden ticaretin yerine zamanla yerli para birimleri üzerinden yapılmasının yolu açılıyor.

Günlük ticarete başlayan ilk ülke oldu

1 Eylül'de açılan Doğal Gaz Borsası ile Türkiye, kendi bölgesinde ilk defa organize piyasada günlük olarak doğal gaz ticaretine başlayan ülke oldu. Böylece, ülkemize erişim imkânı olan Hazar BölgesiAkdeniz ve Karadeniz Havzası, Orta Doğu ve Balkanlar'da etkileri olabilecek ilk referans fiyat oluşumunun adımı atıldı. Türkiye doğal gaz borsasında oluşan Günlük Referans Fiyat bölgemizdeki ülkeler arasındaki doğal gaz ticaretinde de referans alınmaya başlanacak. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.09.06 00:09 - Son Güncellenme: 2018.09.06 00:16 - HABER MERKEZİ
A