Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan flaş açıklamalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan flaş açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, ABD Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşme sonrası iki bakan açıklama yaptı.

2018.11.20 23:30 - Son Güncellenme: 2018.11.21 00:03 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan flaş açıklamalar

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığı, ayrıca Suudi  gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin konuların da gündeme geldiği  belirtildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Pompeo ile yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi nasıl normalleştirebiliriz bunları konuştuk. Görüşmede beklentilerimizi ortaya koyduk. Bunları FETÖ ile mücadele ve ABD'nin YPG ile olan işbirliğidir. Bunları konuştuk.

FETÖ konusunda beklentilerimizi ABD biliyor. En son Cumhurbaşkanımız Erdoğan Trump ile konuşurken ABD ile istediğimiz kişilerin listesini de vermiştik. O listeleri Pompeo'ya da verdik.

Temmuz ayında ABD'ye bir mektup göndermiştik. Bu konudaki beklentilerimizi onlara ilettik. Zaten Arjantin'de G-20'de iki başkan buluşma konusunda mutabık kaldılar.

Bakan Çavuşoğlu, Pompeo ile görüştü

84 KİŞİNİN İSMİNİ VERDİK

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Trump'ın açıklaması oldu. Soruşturma ile ilgili son bilgileri paylaştık. Cinayetin tüm boyutlarıyla aydınlatılması gerekiyor. Sorumluların ortaya çıkması gerekiyor.

İadesini istediğimiz kişiler 84 kişinin ismini verdik. 

(Trump'ın geçen hafta yaptığı açıklama) FETÖ'nün kendisi dahil, iadesini istediğimiz kişilerin listesini istedi. O açıklamada neyi kastettiğini Trump'a sormak lazım. Bu konu her zaman gündemde, gündemde de olmaya devam edecek.

TÜRKİYEDE DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

(Kaşıkçı cinayeti) Cevaplanmamış sorular var. Talimatı bu kişi kimden aldı bunun ortaya çıkması gerekiyor. Şuan 11 kişi Suudi Arabistan'da tutuklu. Diğerleri neden serbest bırakıldı. Türkiye'de devam eden bir soruşturma var. Viyana soruşturmasına göre bu soruşturmanın Türkiye'de devam etmesi gerekiyor.

NEDEN İŞBİRLİKÇİ AYARLANDI

Kaşıkçı'yı öldürüp parçalara ayırdıklarını kabul ediyorlar. İşbirlikçi bilinen bir kişi. Robot resminden çok kimliği bize bildirilmelidir. Cesedin nerede olduğunu bilmiyoruz. Kavga ile öldürülmediği belli. Kaşıkçı önceden planlanarak öldürüldü. Gösteriyor ki bu işi yapan bu işi zevk alarak yapıyor. Kavga sonucu öldürüldü açıklaması bir çelişkidir. Neden işbirlikçi ayarlandı? İşbirlikçi ayarlandı ve ceset onlara verildi, onların açıklamasına göre. Tüm bunların aydınlatılması gerekiyor.

POMPEO DA AÇIKLAMA YAPTI

Washington'da gerçekleştirilen görüşme sonrasında konuşan Pompeo, ABD ve Türkiye  arasında oluşan pozitif ilişkilerden memnun olduğunu vurguladı. Pompeo, "Papaz (Andrew) Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan  pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele  alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum."  değerlendirmesinde bulundu.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Mike Pompeo ayrıca, Türk mevkidaşıyla görüşmesinde Suudi gazeteci  Cemal Kaşıkçı cinayetini, Suriye'deki sorunlar konusunda iş birliğini ve  Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) öncülük ettiği barış sürecini destekleme konusunu da görüştüklerini belirtti.

SUUDİ ARABİSTAN'A DESTEĞİ SAVUNDU

Pompeo, ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını daha da ileri götüren politikaları benimsemeye mecbur olduğunu söyledi. Pompeo, ABD'nin Suudi Arabistan'a desteğini savundu ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı öldürülmesine rağmen Riyad'ın güçlü ortağı olmaya söz verdi.  

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.11.20 23:30 - Son Güncellenme: 2018.11.21 00:03 - HABER MERKEZİ
A