Dikkat otoskleroz olabilirsiniz

Dikkat otoskleroz olabilirsiniz

Fısıltı ve hafif seslerin duyulamaması, kulakta çınlama ve işitme kayıpları gibi problemlere yol açabilen otoskleroz hastalığı hakkında KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Ozan Seymen Sezen, "Orta kulakta, kulak zarının arkasındaki kemikçiklerde, özel bazı bölgelerde kireçlenmeler sonucu meydana gelen bu kulak hastalığı 'otoskleroz' olarak adlandırılır. Tedavi edilmezse hastaların iş ve sosyal yaşamlarını durdurma noktasına getirebilir" diyerek önemli açıklamalarda bulundu

2018.12.07 09:47 - Son Güncellenme: 2018.12.07 09:47 - Sağlık
A
Dikkat otoskleroz olabilirsiniz

"İç kulak kireçlenmesi" olarak bilinen otoskleroz hastalığının, işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisi olduğuna dikkat çeken KBB Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Ozan Seymen Sezen, "Otoskleroz; tedavisi mümkün olan ancak hastalık ilerlediğinde iç kulak sinirlerini tahrip eden, çoğunlukla ses iletimini engellediği için işitme kaybına yol açan bir hastalıktır. 

Hastalığın genetik olarak aileden geçişi söz konusudur. Yani aile bireylerinde bu hastalık olan kişiler hastalığa daha yatkındır. Bunun yanında kadınlarda ise erkeklere oranla daha sık rastlanır. Genellikle genç erişkinlik yaşlarında (20-30 yaşlarında), tek ya da iki kulakta işitmenin yavaş yavaş azalmaya başlaması ile belirti verir. Bazen kulakta çınlama, nadiren de hafif baş dönmeleri bu işitme kaybına eşlik eder. 

İşitme kaybı her geçen sene daha da artar. Bu kişiler, diğer işitme kaybı hastalıklarının aksine kalabalıkta ve gürültülü ortamlarda (düğünlerde, gece kulüplerinde vb. alanlarda) birisi ile konuşunca normalden daha iyi duyarlar" diye konuştu.

ÜZENGİ KEMİĞİNDE HAREKET KISITLANMASI OLUŞUYOR

Doç.Dr. Ozan Seymen Sezen, "Otoskleroz hastalığında, üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarda yapısal kireçlenme sonucu katılaşma olur. Bu durumda üzengi kemiğinde hareket kısıtlanması meydana gelir. Buna bağlı olarak ses dalgaları iç kulak sıvılarına yeterli düzeyde iletilemez ve 'iletim tipi' denilen işitme kaybı meydana gelir.

İç kulak sağlamken yalnızca sesler iletilememektedir. Fakat hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu kireçlenme iç kulak duvarını da etkileyebilir ve sinirsel tip işitme kaybı da oluşabilir. İşitme kaybının boyutu kireçlenmenin şiddeti ile değişebilir. Hafif seslerin duyulamaması, çınlama gibi etkilerinin yanı sıra baş dönmesi ve denge problemleri gibi etkileri de söz konusu olabilir" dedi.

HASTALIĞIN 2 EVRESİ VAR

Kulak kireçlenmesinin 2 ayrı evrede ele alındığını belirten Doç.Dr. Ozan Seymen Sezen şöyle konuştu: "Kulak kireçlenmesinin özel bir tipi olan otosklerozun tedavisi erken ve geç evre olarak 2'ye ayrılır. Erken dönemde henüz kireçlenme tam oluşmadığından, hasta işitme testleriyle takip edilebilir. Yumuşak evre olarak da bilinen bu dönemde hastaya sodyum florür içerikli tabletler verilip hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Fakat kireçlenmenin ilerlediği ve geç evre olarak bilinen durumda işitme kaybı, hastanın sosyal yaşantısını etkiler boyuta gelmiştir ve hastalar için artık tedavi yöntemi cerrahidir." 

KULAĞA 'TEFLON PİSTON'

Doç.Dr. Ozan Seymen Seymen, "Hastalığın günümüzde 3 tedavi şekli bulunmaktadır. Bu hastalar işitme cihazı kullanabilir ve iyi sonuçlar alabilirler. Ancak bu yöntem hastalığın ilerlemesini durdurmaz ve ömür boyu kullanım gerektirir. 

İkinci tedavi seçeneği ise ilaç kullanımıdır. Bunun için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Ancak bunlar hastalığın hızlı ilerlediği aktif dönemleri azaltmak için önerilir. İşitmeyi daha iyi hale getirmez ve sürekli kullanılmaz. Yani hastalığın tedavisinde sınırlı yerleri vardır. 

Tedavi için cerrahi müdahalenin tespit edildiği aşamada ise otoskleroz hastalığı tedavisi için uygulanan ameliyata geçilir. Bu ameliyatın adı 'stapedektomi' ameliyatıdır. Genellikle 'teflon piston' diye isimlendirdiğimiz bir protez, hareketsiz durumdaki üzengi kemikçiğinin yerine yerleştirilir. Protezin çengel şeklindeki üst kısmı örs kemiğine asılır.

Böylece kemiğine gelen ses titreşimleri bu protez vasıtası ile üzengi tabanına açılan delikten iç kulak sıvılarında ulaşır ve bu sıvıda dalgalar oluşturarak duyma yeniden sağlanır. Uzmanlık gerektiren bu ameliyat, gelişmiş ameliyat mikroskopları kullanılarak bazen de lazer yardımıyla yapılır" açıklamasında bulundu.

BAŞ DÖNMESİ GEÇMEDEN SEYAHATE ÇIKMAYIN!

Hastalığın ilerleyen devresinde yapılan cerrahi müdahale sonucunda olası belirtileri ve yapılması gerekenleri sıralayan Doç.Dr. Ozan Seymen Sezen, "Ameliyat sonrasındaki olası belirtiler, kendini baş dönmesi şeklinde gösterebilir. Bazen bulantı ve kusma da baş dönmesine eşlik edebilir ancak bu geçici bir durumdur. Ağrı nadiren olur ve hafiftir. Ameliyat sonrası erken dönemde hastalar baş dönmeleri tamamen geçene kadar uçak ve araba ile seyahat etmekten, dalış yapmaktan ve ağır kaldırma gibi hareketlerden sakınmalıdırlar" uyarılarında bulundu.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.12.07 09:47 - Son Güncellenme: 2018.12.07 09:47 - Gülcan Tekin
A