Deprem uzmanından ciddi uyarı! Bursa'nın tamamı etkilenecek

Deprem uzmanından ciddi uyarı! Bursa'nın tamamı etkilenecek

Jeoloji mühendisi Engin Er 1855'de Bursa'da meydana gelen, küçük kıyamet olarak adlandırılan depremin tekrarının beklendiğini söyledi. Bursa'nın üzerinde bulunduğu fay hatının 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Engin Er, Bursa'nın neredeyse bütün ilçelerinin depremden etkileneceğini söyledi.

2018.07.27 09:16 - Son Güncellenme: 2018.07.27 10:15 - Bursa Bölge
A
Deprem uzmanından ciddi uyarı! Bursa'nın tamamı etkilenecek
04:06 Deprem uzmanından ciddi  uyarı! Bursa'nın tamamı etkilenecek

İLGİLİ VİDEO

Deprem uzmanından ciddi uyarı! Bursa'nın tamamı etkilenecek

SEFA BALABAN-SEDA ÖZDOĞAN/BURSADABUGUN

Bursa'da yaşanması muhtemel büyük deprem ile ilgili Bursa'da Bugün'e açıklamalarda bulunan Jeoloji mühendisi Engin Er, 1855'te Bursa'da yaşanan ve küçük kıyamet olarak adlandırılan depremin tekrardan yaşanması halinde bilançonun çok ağır olabileceğinden bahsederek, "Her zaman söylemeye çalıştığımız gibi deprem beklenmekte. Küçük kıyamet olarak adlandırılan 1855 depremi Bursa'da tekrardan beklenmekte. O zamanki Bursa'yı düşündüğümüz zaman Bursa'nın sadece Tophane yamaçlarında oluşan, ovada domatesin, portakalın, şeftalinin yetiştiği bir Bursa'da 1000'in üzerinde insan kaybettiğimiz bir depremi eğer aynı büyüklükte yaşarsak küçük değil, daha da büyük bir kıyamet olarak yaşayacağımız mutlaktır; çünkü şu anda sıvılaşma bölgesi dediğimiz ova bölgelerinde bugün yüksek katlı binalar görmekteyiz. Şöyle bir algıya da düşmeyelim; ovada yapılmış tek katlı binalar güvenli de yüksek katlı binalar güvensiz değildir. Sıvılaşma dediğimiz yerde hiç bina olmasa dahi, insanlar ayakta dikilse dahi o toprak sıvılaşarak insanı içine alabilir. Dolayısıyla Bursa 1855 depreminin tekrarını beklemektedir" dedi. Geçtiğimiz gün İzmir'de olan depremi de Bursa üzerindeki fay hatlarına bağlayan Er, "Ege bölgesinde olan 4.6 büyüklüğündeki deprem bu bölgeden hareket olmamış olsa o bölgeye yansımaz; çünkü biz Kuzey Anadolu fay hattının orta ve güney kolu üzerinde Bursa etkilenmekteyken Ege bölgesi sadece kuzey güney yönlü açılmanın etkisinde depremler üretebilir. Halbuki bizim üzerinde bulunduğumuz Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolu 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip" ifadelerini kullandı.

Bursa depreme hazır değil!

Bursa'nın olası bir büyük depreme hazırlıksız olduğunun altını çizen Engin Er, "Bursa'nın depremsellik anlamında çok dikkat etmesi lazım. Bilimsel verilere dikkat etmesi lazımdır. Bursa kesinlikle depreme hazır değildir. Kafa olarak, etik olarak, yapılanma olarak hazır değildir. Benim bu saydıklarımın hepsi deprem öncesiyle ilgili hazırlıklar. Deprem sırası ve sonrasıyla ilgili hazır olduğumuzu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Bursa'nın neredeyse tamamı yıkılacak!

Bursa'da kontrolsüz yapılaşmanın devam ettiğini söyleyen Engin Er, "Mühendislik hizmeti almayan bütün binalar depremden etkilenir. Bursa'da kaç tane mühendislik hizmeti almamış bina var? Bundan birkaç sene önce yüzde 65 diyorduk. Yüzde 65'i kaçak binalardan oluşuyordu. Şimdi kentsel dönüşümler oldu, yeni yapılan binalar oldu yüzde 50 diyelim. Yani yüzde 50 bina depremden etkilenecektir. Niye? Çünkü mühendislik hizmeti almamıştır. Zemin bakımından etkilenecektir, Yıldırım'da, Osmangazi'de sıvılaşma alanları var. Öyle yerler var ki toprağın 2 metre altında bataklık var; ama hala çimenin üzerine bina yapılan kontrolsüz yapılaşmaların devam ettiğini görüyoruz. Bursa ovası etkilenecektir, dağ bölgesi veya Osmangazi'deki mahalleler tamamen etkilenecektir. Niye? Çünkü mühendislik hizmeti almamıştır, çünkü sıvılaşma alanlarındadır" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.27 09:16 - Son Güncellenme: 2018.07.27 10:15 - Şeyma Nur Sezgin
A