"Demokrasi nöbeti" sona erdi

"Demokrasi nöbeti" sona erdi

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin birinci yılında, İstanbul'da direnişin sembol mekanları ile bazı meydanlarda tutulan "demokrasi nöbeti" sona erdi.

2017.07.17 12:29 - Son Güncellenme: 2017.07.17 12:29 - Güncel
A
"Demokrasi nöbeti" sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve selaların okunmasıyla "demokrasi nöbeti"ne başlayan vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları, ay-yıldız ile 15 Temmuz logolu tişört ve şapkalarla meydanlara akın etti. 

Zaman zaman tekbir getirip şehitler için dua eden vatandaşlar, çalınan marşlara ve şarkılara da eşlik etti. "Demokrasi nöbeti" tutulan alanlara kurulan ekranlardan 15 Temmuz'da yaşananların görüntülerini izleyen vatandaşlar, meydanları "şehitler ölmez, vatan bölünmez" nidalarıyla inletti. 

Çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen "demokrasi nöbeti" 00.13'te okunan selalarla tamamlandı.

İstanbul'un sembolleri arasında yer alan tarihi Galata Kulesi, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde ışıklandırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan aydınlatmayla Galata Kulesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı.

Kırmızı beyaza bürünen tarihi kuleye vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kısıklı'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evinin önünde tutulan "demokrasi nöbeti", meydanı dolduran vatandaşların eşlik ettiği dualarla sona erdi. 

Kısıklı'da tutulan "demokrasi nöbeti"ne katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin, FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimiyle istiklali, istikbali ve milli iradesine yönelik tarihinde görmediği bir ihanetle karşı karşıya kaldığını söyledi. 

15 Temmuz günü ülkenin çok ciddi bir badire atlattığına işaret eden Şahin, "O gün, aklını kiraya vermiş birtakım hainler, birtakım çeteciler, bu ülkenin, bu milletin gücünü unutup bir şeyler yapabileceklerini zannettiler. Hamdolsun Cenab-ı Hakk bu millete, daha önceden olduğu gibi o gün de yardım etti, bugün de ediyor" dedi. 

Şahin, hain darbe girişiminin yaşandığı gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla tüm Türkiye ve İstanbul'un sokaklara döküldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: 

"Biz o gün köprüdeyken ilk aklıma gelen yerlerden birisi Kısıklı'ydı. Arkadaşlara 'Cumhurbaşkanımızın konutu ne durumda?' diye sorunca 'Orada problem yok, orada vatandaşlarımız etrafı sardı ve nöbete başladı' dediler. Bunu duyunca en azından bu bölgeyle ilgili hamdolsun rahatlamıştık. Bu millet gerçekten büyük bir millet ve büyük millet olmak kolay değil. Bu millet binlerce yıllık mazisiyle ve bugüne taşıdıklarıyla büyük bir millet. Bunu 15 Temmuz'da bir defa daha gösterdi. İradesine, liderine sahip çıktı. Seçtiklerine, Meclisine, hükümetine sahip çıktı ve Cenab-ı Hakk o gece bu milletin kalbinden, göğsünden korkuyu çekip aldı. Tankların üzerine, kurşunların üzerine çıplak göğüsleriyle koştular. Bu, o gün bizi mağlup edeceğini düşünen hainlere büyük bir ders oldu." 

Millet olarak çok daha fazla çalışılması gerektiğini vurgulayan Şahin, "İlimde, fende, teknikte, sanatta, sporda her sahada çok daha iyisini başaracağız. Bir şeyi aklımızdan çıkarmadan yapacağız bunu; Bizler saflarımız sıklaştıracağız, birbirimizi kucaklayacağız. Biz yeniden kardeş olacağız" ifadelerini kullandı.

Vali Şahin, başta 15 Temmuz günü olmak üzere tarih boyunca yitirilen tüm şehitlere Allah'tan rahmet, tedavileri süren gazilere de şifalar dilediğini belirterek, "Allah'tan niyazım, bu millete bir daha bu tür badireler yaşatmasın, bu tür planlarla, desiselerle, hile ve hurdalarla bir daha karşı karşıya bırakmasın" dedi. 

Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplayan binlerce vatandaş, şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim'i dinleyip, sık sık "şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı.

Ardından, 15 Temmuz şehitlerinin isimleri tek tek okunarak "yoklama" yapıldı. Sunucu şehitlerin isimlerini okudukça meydandakiler, "burada" diye karşılık verdi.

Taksim'deki "demokrasi nöbeti"nde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Şehmuz Demir'in babası Cemil Demir ile sahneye çıkarak, nöbet tutan vatandaşları selamladı.

Şehit babası Demir'in sahneye çıkması üzerine, vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak, "şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı attı.

Demokrasi nöbetlerine gösterilen ilgiden dolayı vatandaşlara teşekkür eden Demircan, "Bugün sahadaki bütün terör örgütleri, bu memleketin birliğine kastetmiştir. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'topu birden gelsin' karşılarında bu millet oldukça hiç kimse memleketimizin birliğini ve beraberliğini bozamaz" dedi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde "demokrasi nöbeti" tutulan Çengelköy'de, 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi açıldı. 

Buradaki programa katılan AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, nöbet tutan vatandaşlara teşekkür ederek, hayırlı nöbetler dileğinde bulundu. 

Geç saatlere kadar otopark alanında bekleyen vatandaşlar, nöbetin sona ermesiyle alandan ayrılmaya başladı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2017.07.17 12:29 - Son Güncellenme: 2017.07.17 12:29 - Aysın Komitgan
A