Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli için tarih verdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli için tarih verdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası Brüksel'den dönerken uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbetinde, Almanya'da 8 Türk vatandaşını katleden NSU terör örgütüyle ilgili mahkeme kararının tatmin edici olmadığını söyledi. Erdoğan, "Meselenin özüne inilmeli. Bu, bir tür Gladio olayı olabilir. Bunun derinine inilmeli. Sıradan bir olay değil. Sadece bir kadının müebbet alması, mazlum mağdur aileleri ve bizi tatmin etmeyecek" dedi.

2018.07.14 00:21 - Son Güncellenme: 2018.07.14 00:25 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli için tarih verdi!

Cumhurbaşkanı'na sorular ve yanıtları özetle şöyle:

NATO Zirvesi sırasında Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığınız görüşmenin içeriğini paylaşır mısınız?
Sayın Merkel ile ikili ilişkilerimizi, Avrupa Birliği sürecini ve bölgesel konuları ele aldık. İkili ekonomik ilişkilerimizin özellikle geliştirilmesini aramızda değerlendirdik. Bunların başında savunma sanayii işleri var. Mutabakatımız var. İkili ekonomik ilişkileri çok daha yoğun şekilde geliştireceğiz. Görüşmemizde, Mülteci Anlaşması gereği Türkiye'ye aktarılması gereken fonlar da gündeme geldi. Bu fonların bize aktarımının hızlandırılması gerektiğini söyledik. Biliyorsunuz 3 + 3 milyar Euro gibi bir rakamdı. Bunun birinci dilimiyle ilgili verilen söz maalesef henüz yerine getirilmedi. Harcanan rakam 957 milyon Euro seviyesinde. İkinci dilim zaten yok ortada. Bunları Sayın Merkel'e söylediğimiz gibi Sayın İtalya Başbakanı'na da söyledik, aynı şekilde Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron'a da söyledik.

Almanya'da 8 Türk vatandaşının kanına girmiş olan ve 5 yıldır devam eden NSU terör örgütüyle ilgili davaya ilişkin karar açıklandı. Merkel'le görüşmede bu dava da konuşuldu mu?
Evet, NSU davasına da değindik. NSU davasında çıkan kararın tatmin edici olmadığını söyledik. Bu bir tür Gladio olayı olabilir, bunun derinine inilmesi gerekir. Sadece o kadının müebbet alması, mazlum mağdur aileleri tatmin etmeyecektir. Bu işin sıradan bir olay olmadığını düşünüyoruz. Konunun tüm boyutlarıyla araştırılması gerektiğini söyledik. Kendileri de çok farklı düşünmüyorlar. Örgütün öldürdüğü insan sayıları ortada. Bir kişiye müebbet, diğerlerine 10, 5, 2, 3 yıl gibi hapis cezaları verildiğini görüyoruz. Bu tür bir karar elbette mağdur aileleri de bizi de tatmin etmiyor. Bunları Sayın Merkel'e açıkça ifade ettim. Terörle mücadele konusunda daha kararlı ve tutarlı bir tavır takınılması gerektiğini de belirttik. Almanya'daki FETÖ ve PKK mevcudiyeti konusundaki endişelerimiz devam ediyor. 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in davetiyle Almanya'ya yapacağım ziyareti de ele aldık. 

Adil Öksüz meselesi de gündeme geldi mi?
Hayır gelmedi. İnşallah Almanya'ya yapacağım ziyarette tüm konuları konuşma fırsatımız olacaktır. 

Ziyaret tarihi belli mi?
Herhalde ağustosa sarkar.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN KARARNAME ÇIKABİLİR
En büyük beklentilerden biri de bedelli askerlik konusu. Bu konuda mesaj verebilecek misiniz?

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanımız çalışmalarını yapacaklar, hazırlıklarını yapacaklar. "Bunu inşallah seçimden sonra ele alacağız" demiştim. Nasılı, nedeni, her şeyiyle, MSB yapacak çalışmayı. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz. 

F-35'TE SORUN YOK
ABD Başkanı Trump ile görüşmede hangi konuları ele aldınız?

Münbiç ve F-35'ler konusunu ele aldık. Münbiç anlaşması şu anda planlandığı şekilde ilerliyor. Tabii ki asıl hedefimiz ABD'nin PYD ve YPG ile bütün ilişkisini kesmesi. Şu anda öyle bir görüntü yok. Münbiç konusunda şu an gündemde olan şey PYD-YPG'nin Fırat'ın doğusuna gitmesi; ayrıca yüzde 90'ı Arap olan Münbiç'e, gerçek sakinlerinin yerleşmesini sağlamak. Geçen ay Mevlüt Çavuşoğlu Bey'in ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı görüşmede belirlenen takvim çalıştığı sürece, temennimiz odur ki Münbiç asıl sahiplerine bırakılmış olacaktır. Şu anda bu yönde bir gayret var. 

F- 35 için son taksitle birlikte toplam 900 milyon doları ödemiş olacağız. 800 milyon doları zaten ödemiştik. 100 milyon dolar daha ödenecek birkaç gün içinde. Sayın Trump bu anlaşmanın aynen uygulanacağını söyledi. "Konuyla ilgili olarak gerekli talimatları verdim" dedi. Beyaz Saray, Kongre'ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi. 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.07.14 00:21 - Son Güncellenme: 2018.07.14 00:25 - HABER MERKEZİ
A