Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Obama protokolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Obama protokolü

Yunanistan'ın başkenti Atina, 65 yıl sonra ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanını ağırlamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Atina'ya giderek 2 gün sürecek resmi Yunanistan temaslarına başlayacak. 1952'de Yunanistan'ı ziyaret eden Celal Bayar'dan sonra, Erdoğan Atina'ya giden ilk cumhurbaşkanı olacak. Yunan Polisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina ziyaretinde 'Obama protokolü'nü uygulayacak.

2017.12.06 16:25 - Son Güncellenme: 2017.12.06 16:25 - Güncel
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Obama protokolü

Edinilen bilgilere göre, Erdoğan'ın Atina ziyareti sırasında geçen yıl kasım ayında dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Atina ziyaretinde uygulanan plan tatbik edilecek. Bu çerçevede, 3 binden fazla polis görev yapacak. Metro istasyonları sürekli kontrol altında tutulacak. Şehir merkezinde sık sık araçların geçişi yasaklanacak. Bomba imha uzmanları hazır halde bulundurulacak. Aynı önlemler, Erdoğan'ın Atina temaslarını tamamladıktan sonra geçeceği Batı Trakya'nın Gümülcine şehrinde de uygulanacak.

OLUMLU BEKLENTİLER

Erdoğan'ın ziyareti ile ilgili konuşan Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, "Hedefimiz, Türk-Yunan ilişkilerinde ileriye doğru adımlar atılmasıdır" derken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas da, "Bir ziyaret ne kadar önemli olursa olsun, tüm sorunları otomatik olarak çözmez. Buna karşı ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin olumlu gidişatına katkıda bulunabilir" diye konuştu.

ZİYARETİN TEMELİ AYLAR ÖNCE ATILDI

Bu tarihi ziyaretin temeli aylar önce atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen mayıs ayında İstanbul'daki Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'ne Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un katılmasından son derece memnun kaldı. Pavlopulos, Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunan Cumhurbaşkanı olmuştu. Türkiye'yi son olarak 1952 yılında dönemin Kralı Pavlos ziyaret etmişti. Erdoğan'ın KEİ Zirvesi esnasında Pavlopulos dahil bazı ikili görüşmeleri iptal etmesinden dolayı üzüntü duydu. Başbakan Binali Yıldırım, geçen haziran ayında Atina'da Pavlopulos ile yaptığı görüşmede, Erdoğan'ın 2017 içinde Yunan başkentini ziyaret etme arzusunu iletti. Pavlopulos, memnuniyetle hemen Erdoğan'ı davet etti.

HAZIRLIKLAR AYLARCA SÜRDÜ

Ziyaretin hazırlıkları aylarca sürdü. Bakanlar, diplomatlarla defalarca bir araya gelerek ziyaretin detaylarını görüştü. Ziyaretin, pürüzsüz, hatasız ve sürprizsiz geçmesi için gereken her şey yapıldı. Gerek Atina'nın gerek Ankara'nın Erdoğan ziyaretinden beklentisi, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi olduğu yönünde. Diplomatik kaynaklar, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile ilişkilerinin son derece iyi olduğunu aktardı.

GÜNDEM YOĞUN

Erdoğan'ın Atina temaslarında şu konular ele alınacak:

* Ege ve Azınlıklar: Ege anlaşmazlıkları masaya yatırılacak. Yunan tarafının, Türk savaş uçaklarının Ege'deki uçuşları ile ilgili "ihlal" iddialarını gündeme getirmesi bekleniyor. Ayrıca, iki ülkedeki Azınlıkları ilgilendiren konular da görüşülecek.

* Kıbrıs sorunu: Başbakan Aleksis Çipras, Erdoğan'ın ziyareti öncesi, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile telefon görüşmesi yaptı. KKTC'de Ocak ayındaki parlamento, Rum Kesimi'nde de Şubat ayındaki başkanlık seçimlerinden sonra atılabilecek adımlar görüşülecek.

* Türkiye-AB ilişkileri: Yunanistan, gerekli kriterleri yerine getirmesi şartıyla Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Ziyaret sırasında bu desteğin tazelenmesi bekleniyor.

* Ekonomi, ticaret, ulaştırma ve turizm: İki ülke arasında 5.6 milyar dolar olan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor. İzmir-Selanik arasında feribot seferleri, İstanbul-Selanik arasında hızlı tren seferleri ve Meriç'de İpsala-Kipi hudut kapıları arasında 2. köprü inşası projeleri için açıklamalar yapılacak.

* Mülteci sorunu: Yunanistan, mülteci sorunu ile ilgili Türkiye-AB anlaşmasının uygulanmasından memnun. AB'nin de yükümlülüklerini yerine getirmesinden yana. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği Mart 2015 öncesi Yunanistan'a günde 6-7 bin mülteci ve göçmen geliyordu. Artık ortalama sadece 75-100 göçmen geliyor.

* Güvenlik ve teröre karşı işbirliği: 16 Temmuz'da askeri bir helikopter ile Yunanistan'a kaçan ve Yunan mahkemelerinin Türkiye'ye iadelerini reddettiği darbeci 8 asker konusunun bir kez daha gündeme gelmesi bekleniyor. Ayrıca, edinilen bilgilere göre Ankara, geçen hafta Atina'da DHKP-C terör örgütünün 9 üyesinin yakalanmasından ve tutuklanmalarından memnun.

ERDOĞAN ZİYARETİNE 'OBAMA PLANI'

Yunan Polisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina ziyaretinde "Obama Planı"nı uygulayacak. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan'ın yarın başlayacak Atina ziyareti sırasında geçen yıl kasım ayında dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Atina ziyaretinde uygulanan plan tatbik edilecek. Bu çerçevede, 3 binden fazla polis görev yapacak. Metro istasyonları sürekli kontrol altında tutulacak. Şehir merkezinde sık sık araçların geçişi yasaklanacak. Bomba imha uzmanları hazır halde bulundurulacak. Aynı önlemler, Erdoğan Atina temaslarını tamamladıktan sonra geçeceği Batı Trakya'nın Gümülcine şehrinde de uygulanacak.

HAFTALARDIR YUNAN BASINININ GÜNDEMİNDE

Erdoğan'ın ziyareti, haftalardır Yunan basınının gündeminde yer alıyor. Yunan gazetelerinin, radyolarının, televizyonlarının ve haber sitelerinin bu ziyaretten bahsetmedikleri bir gün neredeyse yok. Erdoğan'ın Atina ziyaretinin, haftalarca daha Yunan basınının gündeminde kalacağını öngörmek mümkün. Yunan Skai televizyonunun yorumcusu Pavlos Çimas, "Bir Türk yetkilinin ziyareti, ilk kez sadece Türk-Yunan ikili ilişkilerinin konusu değil. Bütün Avrupa, Erdoğan'ın Atina'da ne yaptığını, ne diyeceğini izleyecek. Yunanistan, Erdoğan'ın 15 Temmuz darbesinden sonra resmi ziyaret gerçekleştirdiği ilk ülkelerden biri. Erdoğan, Türkiye'nin Batı ile, AB ve NATO ile bozulan ilişkilerini düzeltmek niyetinde görünüyor. Ancak yine de, Erdoğan ne yapacağı önceden kestirilemeyen bir siyasetçi" dedi.

ERDOĞAN'IN ATİNA PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı, yarın TSİ 11.30-12.00'da, Atina'nın Elefterios Venizelos Havaalanı'na inecek. Şehir merkezinde, parlamento binasının da bulunduğu Sintagma (Anayasa) Meydanı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyacak olan Erdoğan, ardından birkaç yüz metre mesafedeki İrodu Attiku Caddesi üzerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı binasına hareket edecek. Burada, Yunan Cumhurbaşkanı Prokopi Pavlopulos, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı törenle karşılayacak. Burada, ikili ve heyetler arası görüşmeler yapılacak.

Erdoğan saat 14.00'de, Cumhurbaşkanlığı binasının hemen yanında bulunan Başbakanlık binasına geçerek Başbakan Aleksis Çipras ile görüşecek. Başbakanlıkta iki ülke heyetleri de bir araya gelecek. Görüşme sonrası Erdoğan ve Çipras basın açıklaması yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 20.30'da da Pavlopulos'un verdiği resmi akşam yemeğine katılacak. İki Cumhurbaşkanı yemekte konuşmalar yapacaklar. Erdoğan'ın ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisinin lideri Kiriakos Miçotakis ile de görüşmesi bekleniyor.

ERDOĞAN'IN 5. ATİNA ZİYARETİ

Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan'ı derinden etkileyen 1999 depremi sonrası Atina'ya özel bir ziyaret gerçekleştirmişti. Dönemin Atina Belediye Başkanı Dimitris Avramopulos ile görüşen Erdoğan, şu an AB Komisyonu üyesi olan Avramopulos ile dostluğunu yıllardır sürdürüyor. 
İkinci ziyaret ise 2002'de gerçekleşmişti. Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla dönemin Başbakanı Kostas Simitis ile bir araya gelmişti. Başbakanlığı döneminde ise Erdoğan, 2004 ve 2010 yıllarında Atina'yı ziyaret etmişti. 2004'de dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis ile bir araya gelen Erdoğan 2010'da ise dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmüştü.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2017.12.06 16:25 - Son Güncellenme: 2017.12.06 16:25 - Aysın Komitgan
A