Çocuklara grip aşısı yapılmalı mı? Bitkisel yollar çocuğunuzu gripten korur mu?

Çocuklara grip aşısı yapılmalı mı? Bitkisel yollar çocuğunuzu gripten korur mu?

Bursa Özel Anadolu Hastanesi Doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Serdal Yalman, nezle ve gripten korunmanın yollarını anlattı. Yalman, ayrıca grip aşısının kimlere yapılması gerektiğini ve ailelerin çocukları hastalandığında ilk olarak ne yapması gerektiğinin yöntemlerini söyledi.

2018.11.08 10:49 - Son Güncellenme: 2018.11.08 10:49 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çocuklara grip aşısı yapılmalı mı? Bitkisel yollar çocuğunuzu gripten korur mu?

SEFA BALABAN / BURSADABUGUN
Havaların soğumasıyla birlikte Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar da beraberinde geldi. Bu hastalıkların en başında ise gribal enfeksiyon bulunmakta. Bulunulan ortamdaki tozlardan, iyi yıkanmayan besinleri tüketmeye kadar birçok yolla bu virüsleri vücudunuza sokabilirsiniz. Özel Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Serdal Yalman, solunum yolu ile bulaşan hastalıkları anlatarak bunlardan korunmanın da tüyolarını verdi. 

Nezle ve grip nedir?

Nezle ve gribin birbirinden farklı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Yalman, "Grip, ateşli, boğaz ağrısı, kusma, kas ağrısı şeklinde gelişen daha gürültülü olan şeklidir. Nezle hafif burun akıntısı, hafif baş ağrısı, hafif öksürük ile seyreden daha hafif hastalığa nezle demekteyiz. Bu salgınlar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde iş güç kaybı, ilaç tüketimi, ekonomide kayıp gibi nedenlere yol açmaktadır" dedi.

Kalabalık ortam ve okullarda salgının önlenmesi için ne yapılabilir?

Kalabalık ortamların gribal enfeksiyonların bulaşma tehlikesinin en üst seviyede olduğunun altını çizen Yalman, "El temizliği ilk sırada gelmektedir. Besinlerin temizliği, iyi yıkanması kalabalık ortamlarda bulaşıcılığı azaltacaktır. Okullarda ve kreşlerde çocuklarımız eve geldiğinde kardeşleri ile oynadığı zaman bulaşıcı olacaktır. Bunun önüne geçmenin bir yolu bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

Grip aşısı yapılmalı mıdır?

Her sene tartışmalara sebep olan grip aşısını da değerlendiren Uzm. Dr. Serdal Yalman, "Grip aşısı her sene bir önceki seneki virüslerden geliştirilen bir aşı formülasyonudur ve tüm dünyada uygulanmaktadır. Aşı benim görüşüme göre sınırlı sayıdaki kişilere yapılması gerekmekte. Bağışıklığı zayıf, sık solunum yolu enfeksiyonu geçiren, kronik böbrek, kalp hastaları, diyabet gibi kronik hastalar ile yaşlılarla sınırlandırılması gereken bir aşı türüdür. Her yerde rutin yapılmamalıdır. Aşıunın bilinen bir yan etkisi yoktur. Koruyuculuğu tartışılmaktadır" ifadelerini kullandı. Yalman, bitkisel desteğin bilinçli yapılmasının da altını çizereki "Bitkisel denemeler yerinde ve yaşa uygun olduğu sürece faydalı olmaktadır. Örnek olarak 1 yaşın üzerindeki bal kullanımı. 1 yaşın altında bal kullanımını önermiyoruz. 1 yaşın üzerinde bal, limon, zencefil gibi bitkisel ürünlere izin vermekteyiz" sözlerini kullandı.  

Çocuklar hangi durumda hastaneye götürülmeli?

 Çocukların hasyta olduğu gibi hastaneye koşulmaması gerektiğini kaydeden Yalman, "Hastalıkların genelde ilk günleri gürültülü olmaktadır. Her yaş grubunda bulantı, ateş, kusma, ishal, öksürük, solunum sıkıntısı her türlü hastalıkta görülmekte. Aileler ateşlenme durumunda hemen acillere koşmasınlar. Önce çocuklarının üzerindeki kıyafetleri çıkarsınlar, ince bir kıyafet giydirsinler. Ilık su ile masaj yapsınlar, ateş düşürücü şurup kullansınlar. Eğer bu sefer de ateş düşmezse acile başvursunlar. Bunun yanında hastalıkta birden fazla kusma, ishal gibi sıvıkaybı durumlarında acile başvurmalarını önermekteyiz" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.11.08 10:49 - Son Güncellenme: 2018.11.08 10:49 - HABER MERKEZİ
A