Çocuk sahibi olmak isteyen ramazan ayını fırsat bilsin (ÖZEL HABER)

Çocuk sahibi olmak isteyen ramazan ayını fırsat bilsin (ÖZEL HABER)

Her çiftin hayali sağlıklı bir çocuğa sahip olmak ancak bazen hastalık durumlarında bu gerçekleşmiyor. Çocuk sahibi olamamanın en büyük nedeni ise kısırlık ve sperm kalitesizliği. Sperm kalitesizliğinin de en büyük nedeni sigara. Uzmanlar, çocuk sahibi olmak isteyenlerin ramazan ayını fırsat bilerek sigaradan kurtulmasını öneriyor.

2019.05.27 09:18 - Son Güncellenme: 2019.05.27 09:23 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çocuk sahibi olmak isteyen ramazan ayını fırsat bilsin (ÖZEL HABER)
02:52 Çocuk sahibi olmak isteyen Ramazan ayını fırsat bilsin (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Çocuk sahibi olmak isteyen Ramazan ayını fırsat bilsin (ÖZEL HABER)

SEFA BALABAN / BURSADABUGUN

Çocuk sahibi olmak neredeyse her çiftin hayali. Ancak bazı etkenler çocuk olmasını etkiliyor. Bunlardan en önemlisi ise erkeklerde görülen kısırlık ve sperm kalitesizliği. Çocuk sahibi olamayanların en erken 1 yıl beklemesi gerektiğinden bahseden Özel Esentepe Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mücahit Kabar, "Evliliklerde anne adayları 30 yaşın altında ise 1 yıla kadar beklenilebilir. Burada erkeğin yaşı önemli değil. Ancak kadının yaşı 30'un altında ise bir yıla kadar korunmasız cinsel ilişkide çocuk olmaması normaldir. 1 yıldan sonra da çocuk olmuyorsa da kısırlık araştırmasına erkekten başlanmalıdır. Erkekte varikosel en önemli kısırlık sebebidir. Kolay bir ameliyattır ve çaresi vardır. Her varikosel hastasında da kısırlık görünmez. Her varikosel kısırlık değildir. Biz kısırlık tespitini sperm tahlili ile yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

RAMAZAN SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT

Kısırlık hastalarının özellikle sigaradan ve stresten uzak durmasını ve ramazan ayının da sigaradan kurtulmak için bir fırsat olduğunun altını çizen Op. Dr. Mücahit Kabar, "Sperm tahlilini en fazla bozan şey; tütün mamulleri. Hastalar çocuk sahibi olmak istiyorlarsa lütfen tütün mamullerinden uzak dursun. Tütün mamulleri vücudumuzun her yeri gibi spermlerimizi de etkiler. Sperm tahlili ve sperm sayılarımız normal olmasına rağmen spermlerinizin kalitesini bozar. Vücuttan çıkarılan spermin doğumu 3 ay öncesidir. O sperm 3 ay boyunca bizimle beraber yaşar. 3 aylık süre içerisinde içtiğimiz her tütün mamulü, stresli ortam, radyasyonlu ortam o spermi etkiler. Ben hastalarıma tütün mamullerinden kaçınmalarını öneriyorum" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.05.27 09:18 - Son Güncellenme: 2019.05.27 09:23 - HABER MERKEZİ
A