Çocuğunuz konuşmuyorsa nedeni teknoloji olabilir

Çocuğunuz konuşmuyorsa nedeni teknoloji olabilir

ODYOMED İşitme ve Konuşma Merkezi Koordinatörü Muradiye Doyuk, bilinçsiz teknoloji kullanımının konuşma gerilemesine neden olduğunu söylerken, "Tablet ve cep telefonuna dikkat" dedi.

2018.12.08 12:14 - Son Güncellenme: 2018.12.08 14:32 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çocuğunuz konuşmuyorsa nedeni teknoloji olabilir

Türkiye'nin en büyük yerel internet sitesi BursadaBugün bünyesinde 94.2 frekansında yayın hayatını sürdüren Radyo BursadaBugün'de yayımlanan Sohbet Odası programında Mehmet Ali Ekmekçi'nin konuğu ODYOMED İşitme ve Konuşma Merkezi Koordinatörü Muradiye Doyuk oldu.

Birebir eğitim
ODYOMED hakkında bilgiler veren Doyuk, 30 yıldır faaliyette olan merkezin işitme kaybı ve dil geriliği gibi konularda hizmet verdiğini açıklarken, ciddi oranda başarı elde ettiklerini söyledi. Konuşma konusunda sıkıntı yaşayan çocuklar ve duyumla ilgili problemi olanlar için de odyoloji kliniğinin bulunduğunu vurgulayan Muradiye Doyuk, bünyelerindeki özel anaokulunda da bu çağdaki öğrencilere birebir eğitim verdiklerinin altını çizdi.



Teknoloji problemi
Geçmiş dönemlerde işitme kayıplarının 4-5 yaşa kadar geldiğini ve önemsenmediğini hatırlatan Muradiye Doyuk, dil geriliğinin bir kader olmadığını açıklarken, "Bu durum için farklı etmenler konuşulabilir. Ancak günümüzdeki problemlerin başında bilinçsiz teknoloji kullanımı geliyor. Çocukların çok fazla tablet ve cep telefonuyla ilgilenmesi yüzünden dil geriliği oluşuyor. Bu noktada anne ve babalara büyük görevler düşüyor. Günümüzde hiç kimseyi bu cihazlardan soyutlayamazsınız. O yüzden yerinde ve zamanında kullanıma dikkat edilmeli" dedi.

İletişim kurmalıyız
Dil geriliğine dair detaylı açıklamalarını sürdüren ODYOMED İşitme ve Konuşma Merkezi Koordinatörü Doyuk, "Çocukların ihtiyaç duyması ve uyaranların eksikliği nedeniyle çocuklar doğru dil duymuyor. Çocuklarımızla oyun oynamalıyız. Onları mutlaka ev hayatımız içindeki işlere dahil etmeliyiz. Kendileriyle mutlaka iletişim halinde olmalı, sorular sormalıyız. İnanılmaz bir dil var ancak çocuk dilin nasıl kodlanacağını bilmiyor. Anne ve baba önce model olacak. Akıllı telefon kısıtlaması olmalı. Çocuklara kullandırmazken ebeveynler de telefonla ilgilenmemeli" diye konuştu. Muradiye Doyuk, çocukların televizyonda yayımlanan çizgi filmleri aileyle birlikte yorum ve sorularla izleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Amaç kısa sürede problemi çözebilmek
Dil edinimi sürecine dair bilgiler de veren Doyuk "5 yaşa kadar hızlı sürüyor. Beyne kayıt yapılıyor. 7 yaşına kadar devam ediyor. Sonra da bitiyor. Konuşma geriliği 3-5 yılda aşılabiliyor. Okul yaşına kadar sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.12.08 12:14 - Son Güncellenme: 2018.12.08 14:32 - HABER MERKEZİ
A