Çin ABD'ye tepki gösterdi!

Çin ABD'ye tepki gösterdi!

Çin Dışişleri Bakanlığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle ABD'liyetkililerin Çin'e yaptırım talep etmelerine tepki gösterdi.

2018.08.30 22:20 - Son Güncellenme: 2018.08.30 22:25 - Dünya
A
Çin ABD'ye tepki gösterdi!

Çin Dışişleri Bakanlığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle ABD'li yetkililerin Çin'e yaptırım talep  etmelerine tepki gösterdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying başkent Pekin'de  düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD'li yetkililerin Pekin yönetimine  Sincan'da insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle yaptırım talep etmelerine  ilişkin, Çin'in insan hakları kayıtlarının ABD'den daha iyi durumda olduğunu  savunarak, Çin'deki etnik azınlıkların dini özgürlüklerinin kanunlarla  korunduğunu belirtti.

Sözcü Hua, ABDli yetkililere her turda diğer ülkelere yaptırım  tehdidinde bulunmamaları ve başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmemeleri  çağrısında bulundu.

ABD'li senatörlerin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ticaret Bakanı  Steven Mnuchin'e gönderdiği mektupta Çin'in Sincan'da insan hakları krizini  sürdürdüğü belirtilerek, Pekin yönetimine yaptırımlar uygulanması talep  edilmişti.

Mektupta ayrıca Çin'in Sincan bölgesinde bir milyona yakın Uygur'u göz altına alarak siyasi eğitim kamplarına gönderdiğine şeklinde iddialar yer  almıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı daha önce de Birleşmiş Milletler tarafından  yaklaşık bir milyon Uygur'un keyfi gözaltı ve siyasi eğitim kamplarına  gönderildiğini öne süren iddiaları yalanlamıştı.

Pekin yönetiminin, geçen ilkbahardan bu yana Sincan'da kamplarda  gözaltında tuttuğu ve aralarında yabancıların bulunduğu on binlerce Müslümanın  beynini "siyasi eğitim" adı altında yıkadığı ileri sürülmüştü.

Ayrıca Associated Press ajansının mayıs ayında yayınlanan özel  haberinde, kamplarda yürütülen enterne programıyla gözaltındaki Müslümanların,  siyasi düşüncelerinin ve kimliklerinin yeniden şekillendirilmeye, inançların  ortadan kaldırılmaya çalışıldığı savunulmuştu.

Çinli yetkililer, gizlilikle yürütüldüğü iddia edilen program hakkında  yorumda bulunmaktan kaçınırken, bazılarının, devlet medyasına aşırılık ve  ayrılıkçılıkla mücadele için ideolojik değişiklikler gerektiği yönünde açıklama  yaptığı biliniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir süre önce yayınladığı raporda,  son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici  polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeli  olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi  eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer  vermişti.?

Avrupa Birliği (AB), Çin ile yapılan İnsan Hakları Diyaloğu  toplantısında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki "siyasi eğitim merkezleri"nin  endişe kaynağı olduğunu vurgulamıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.30 22:20 - Son Güncellenme: 2018.08.30 22:25 - Büşra Dikilitaş
A