CHP Bursa Milletvekili İrgil'den akademik kariyer platformu önerisi

CHP Bursa Milletvekili İrgil'den akademik kariyer platformu önerisi

TBMM Eğitim Komisyonunda kabul edilen doçentlik tasarısı üzerine değerlendirmelerde bulunan CHP'li İrgil; Akademisyen seçiminde kişiye özel ilanlar yerine akademik kariyer platformu kurulmasını önerdiklerini dile getirdi. İrgil, "Yanlı üniversite ilanlarının önüne geçmek için öğretim üyelerinin akademik bilgilerinin bir yerde toplandığı ve buradan seçilebileceği bir sisteme ihtiyaç var!" dedi.

2018.02.08 17:40 - Son Güncellenme: 2018.02.08 17:41 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
CHP Bursa Milletvekili İrgil'den akademik kariyer platformu önerisi

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yardımcı doçentliği, 'doktor öğretim üyesi' kadrosuna dönüştüren, akademik kadronun önemli bir bölümünü Cumhurbaşkanı tarafından atanmış rektörlerin oluşturmasını öngören yasa teklifi TBMM Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının görüşmeleri sırasında verdikleri önergelerin iktidar tarafından reddedilmesine tepki gösteren "Bari bir gerekçe gösterin" diyen CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil TBMM'de düzenlediği basın toplantısında genel bir değerlendirmede bulundu.

200 BİN AKADEMİSYENİ İLGİLENDİRİYOR

"Akademik camia içindeki uzmanından profesörüne 200 bin kişiyi ilgilendiren bir tasarı bu" diyen CHP'li İrgil, şunları söyledi:

"Bu tasarıyla yardımcı doçentlerin tamamı 'doktor öğretim üyesi' oldu, bir bakıma isim değişikliğine gidildi. Doktora yapmış herkesin doktor öğretim üyesi olarak akademik basamağın ilk kademesine kabul edilmesi söz konusu. Doçentlik için eser yayın aşamasından geçmiş olan sözlü sınav aşamasındaki tüm arkadaşlar, bu tasarıya göre doçent olacaklar. Bu konuyla ilgili özellikle vurguladık, 11. madde tasarı metninden çıkarıldı ve komisyonda da bu konuya ilişkin doçentlik açıklaması yapıldı. Doçentlik unvanı alan kişiler ise üniversitelerde oluşturulan üç kişilik jüri tarafından verilecek raporlar neticesinde doçentlik kadrolarına atanacaklar."

TASARININ EN ÖNEMLİ EKSİKLERİ

Tasarıdaki en önemli açık ve eksikliğin bilimsel yetkinliğin sağlıklı bir şekilde ölçülememesi olduğunu belirten CHP'li İrgil, doçent unvanı almış kişilerin atamalarına ilişkin de şunları söyledi:

"Bir siyasi partinin de başkanı olan Cumhurbaşkanının doğrudan atadığı rektörler tarafından yapılacak doçent atamalarında rektörlerin yanlı ve siyasi tutumlarının etkili olacağı noktasında endişelerimiz var. Bu, akademik hayata büyük bir darbe olur."

İNTİHALE KARŞI ULUSAL ARŞİV

Eser ve yayınların intihal, emek hırsızlığı ve yayın sahtekarlıkların önüne geçilebilmesi için CHP olarak ulusal bir tez arşivi oluşturulmasını önerdiklerini belirten İrgil, "Tasarıda bununla ilgili bir düzenleme var" dedi. İrgil, "Bu önemli çünkü Türkiye'deki bütün bilimsel verilerin bir arada toplanması açısından değerli bir çaba olabilir. En önemlisi de herkesin yaptığı tezler herkesin görüşüne açık yayınlanacak" diye konuştu.

AKADEMİK PLATFORM KURULMALI

Öte yandan öğretim üyesi atamalarında verilen ilanların yanlı olmasına ilişkin de bir önerisi olduğunu belirten CHP'li İrgil şöyle devam etti: "Biz YÖK toplantısında da görüşülen akademik kariyer platformunun kurulmasını önerdik. Akademik kariyer platformu, doktorasını yapmış olan her akademisyenin adil, eşit ve şeffaf bir şekilde tüm akademik bilgilerinin bir yerde toplandığı ve üniversitelerin bu platforma başvurarak öğretim üyelerini buradan seçmesini öngören bir sistemdir. YÖK toplantısında olumlu görülmesine karşın, komisyonda hükümet olumsuz yaklaştığı için önergemiz reddedildi."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.02.08 17:40 - Son Güncellenme: 2018.02.08 17:41 - HABER MERKEZİ
A