CHP Bursa Milletvekili Aydın: Uludağ'ın etekleri taş ocaklarına teslim ediliyor

CHP Bursa Milletvekili Aydın: Uludağ'ın etekleri taş ocaklarına teslim ediliyor

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, kamuoyunda 'tabiatı bozuk yasa' olarak adlandırılan yasayla Uludağ'ın tamamen kaybedileceğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na bir yıl içerisinde Uludağ'da kaç taş ocağına izin verildiğini sordu.

2017.11.23 14:33 - Son Güncellenme: 2017.11.23 14:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
CHP Bursa Milletvekili Aydın: Uludağ'ın etekleri taş ocaklarına teslim ediliyor
00:54 Bursa yanıyor!

İLGİLİ VİDEO

Bursa yanıyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, kamuoyunda 'Tabiatı bozuk yasa' olarak tanımlanan düzenlemenin yasalaşması durumunda, milli parklar kanununun yürürlükten kaldırılacağını söyledi.

"ULUDAĞ'DA TAŞ OCAKLARI NEDENİYLE KAÇ HEKTAR ARAZİ YOK OLDU"

Korunan alanların zamanla yapılaşmaya açılacağını v e 5,5 milyon hektarlık alanı koruma kapsamının dışına çıkacağına dikkat çeken Aydın, "Korunan alanların turizm başta olmak üzere HES, RES, madencilik amaçlı kullanımlara açılabilmesinin alt yapısı da yapılmaktadır. Turizm yatırımları başta olmak üzere enerji, sanayi ve inşaat yatırımlarına açılacaktır. Koruma anlayışında toptancı yaklaşımını kabul etmemiz mümkün değildir. Bundan düşen en büyük payı yine seçim bölgem Türkiye'nin gözde doğa merkezi Uludağ da alacaktır. Yıllardan bu yana Uludağ'ın maden şirketlerinden korunması, doğal kaynaklarını kurutulmaması için yöre halkıyla yıllardan bu yana mücadele yaptık. Birçoğunun hukuk önünde kazandık. Ve Uludağ'ı koruduk. Üzgünüm ki; bu tasarıyla birlikte Uludağ'ı tamamen kaybedeceğiz. Diğer yandan 2017 yılı bütçesi görüşürken Uludağ'ın eteklerinin taş ocaklarına teslim edildiğini resimlerle göstermiştim. Acaba bir yıl içinde Uludağ eteklerinde kaç taş ocağı için izin verildi? Taş ocakları nedeniyle kaç hektar orman arazisinin kaybolduğunu bize açıklamasını dilerim" diye konuştu.

AĞAÇ KESİMİNE KÖYLÜLER TEPKİLİ

Geçtiğimiz hafta Bursa, Osmangazi Aksungur Köyü ziyaretinde bölgede çok sayıda ağaç kesildiğini ifade eden Aydın, Aksungur ve Göynüklü köylerinde başlayıp Mudanya sırtlarına kadar ilerleyen ve 54 hektarda etkili olan orman yangınının ardından sabotaj iddialarının ortaya atıldığını hatırlattı. İki yıl aradan sonra yine aynı köylerde ağaç kesimi yapıldığını ve yöre halkının büyük tepki gösterdiği kesim konusunda gerekli açıklamanın yapılmadığını söyleyen Aydın şunları söyledi:

"Bursa'da Büyükorhan ilçesi Düğüncüler ve Bayıryüzü Güney köylerinde de ağaç kesimi için hazırlıklar yapılmaktadır. Şu sorularımın yanıtlarını öğrenmek isterim:

2015 yılında Bursa İli Osmangazi İlçesi Aksungur ve Göynükle köylerinde başlayıp Mudanya sırtlarına kadar devam eden orman yangını konusunda yapılan tahkikat nasıl sonuçlanmıştır? Yangının 50 bin konutluk hazine arazisinin imara açılması için kasten çıkarıldığı iddiaları doğru mudur? Sabotaj olabileceği yönünde şüpheler karşısında elde edilen bulgular nelerdir? İki yıl aradan sonra yine aynı bölgede neden ağaç kesimi yapılmaktadır? Kesimin gerekçesi nedir? Diğer yandan Bursa İli Büyükorhan İlçesi Düğüncüler, Bayıryüzü Güney köylerinde neden ağaç kesimi hazırlıkları yapılmaktadır? Her iki köy Uludağ'ın doğal zenginliği içinde yer almaktadır. Buradaki kesim doğayı tahrip edeceği açık ve net iken neden böyle bir planlama yapılmaktadır?"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.11.23 14:33 - Son Güncellenme: 2017.11.23 14:34 - HABER MERKEZİ
A