CHP Bursa Milletvekili Aydın'dan Başbakan'a Çiftlik Bank sorusu!

CHP Bursa Milletvekili Aydın'dan Başbakan'a Çiftlik Bank sorusu!

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 80 bin kişinin dolandırılarak mağdur olduğu Çiftlik Bank'ın SPK raporlarından yer alan Kıbrıs bağlantılarını Başbakan Binali Yıldırım'a verdiği soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

2018.03.20 13:44 - Son Güncellenme: 2018.03.20 13:44 - Bursa Bölge
A
CHP Bursa Milletvekili Aydın'dan Başbakan'a Çiftlik Bank sorusu!
02:11 Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın'dan ses kaydı geldi: Geçmiş olsun

İLGİLİ VİDEO

Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın'dan ses kaydı geldi: Geçmiş olsun

Başbakan Binali Yıldırım'a verdiği soru önergesinde yaklaşık 80 bin kişiden yarım milyar para toplayarak dolandıran Çiftlik Bank'ın SPK raporlarına göre paranın yüklü bir kısmının Kıbrıs bankalarına havale edildiğine vurgu yapan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "Mehmet Aydın'ın KKTC vatandaşlığı taşıyan ortakları var mıdır? Bu konuların aydınlanması için KKTC hükümetiyle bir çalışmanız var mıdır?" diye sordu.

80 bine yakın kişinin birikimlerini "Saadet Zinciri" adı verilen faaliyete yatırdıklarını ve verdiği önergede SPK raporlarına göre şirketin "Çiftlik Bank" sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplayarak bu paranın yüklü kısmının Kıbrıs bankalarına havale edildiğine dikkat çeken Erkan Aydın, Başbakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

"5411 Sayı Bankacılık Kanunu'nda bankacılık faaliyetleri için yerine getirilmesi gereken mevzuat ayrıntılı bir şekilde sıralanmıştır. Buna rağmen bankacılık faaliyetiyle hiçbir ilgisi olmayan şirketin (Çiftlik Bank)  -mecazi de olsa- banka sıfatını taşımasına nasıl izin verilmiştir? Söz konusu şirket  'Banka' sıfatını taşıyarak, faaliyetlerinin devlet garantisinde olduğu şeklinde bir algı oluşturmuştur. SPK raporlarına rağmen bunun neden önüne geçilememiştir?

SPK raporlarında, toplanan paraların bir kısmının yatırıldığı 'Kıbrıs Bankaları' ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kastedilmektedir. KKTC'ye yapılan havale yurt içi işlem olarak tanımlanmıştır? Eğer havale yurt içi işlem gördüyse Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) neden zamanında soruşturma yapmamıştır? Para akışı neden tespit edilememiştir?

Şirketin sahibi Mehmet Aydın'ın şirketin merkezinin KKTC'ye kurduğu söylenmektedir. Aydın KKTC Resmi Kabz Memurluğu Ve Mukayyitlik Dairesi'nden izin almış mıdır?  KKTC makamlarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmiş midir? KKTC vatandaşlığı taşıyan ortakları var mıdır? Bu konuların aydınlanması için KKTC hükümetiyle bir çalışmanız var mıdır?

"MEHMET AYDIN'IN ARKASINDA BAŞKALARI VAR MI?"

RTÜK mevzuatında radyo ve televizyon yayınlarında yer alacak reklamların içeriği ve niteliği açıkça belirtilmektedir. Buradaki esas kriter tüketici haklarıdır. Söz konusu şirket hakkında çok sayıda şaibe varken RTÜK Çiftlik Bank'ın reklamlarına nasıl izin vermiştir? Şirketin sahibi olarak bilinen Mehmet Aydın hakkında çok sayıda iddia var iken, bu kişiye yurtdışı çıkış izni verilmiştir? Yurtdışına kaçışı neden engellenememiştir? Şirketin sahibi Mehmet Aydın'ın mal varlıkları ne kadar tutarındadır?   El konulan mal varlıkları borçlulara tanzim edilecek midir? Çiftlik Bank organizasyonu tek kişi tarafından mı tasarlanmış, uygulanmıştır? Bu kişinin arkasında başka isimler bulunmakta mıdır?"

Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın'ın 20 yaşındaki eşi Sıla Soysal

İLGİLİ GALERİ

Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın'ın 20 yaşındaki eşi Sıla Soysal

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.03.20 13:44 - Son Güncellenme: 2018.03.20 13:44 - Aysın Komitgan
A