Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü

Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmenin yapıcı geçtiğini, sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

2018.08.03 08:01 - Son Güncellenme: 2018.08.03 09:32 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü

Çavuşoğlu, Singapur'da yapılan 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında ikili temaslarına devam ediyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Pompeo'nun görüşmesi TSİ 07.30'da başlayıp 08.15'te sona erdi.

Son olarak Singapur'da yapacakları yüz yüze görüşmeden önce ABD tarafının talebi üzerine 1 Ağustos'ta telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz'da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarelerde bulunmuştu.

Ancak bu görüşme, ABD'nin tutuklu bulunan rahip Andrew Brunson davası yüzünden Türk bakanlara uyguladığı yaptırım kararının ardından gelmesi dolayısıyla önem taşıyor.

Çavuşoğlu, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le de ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türk bakanlara uygulanan yaptırımların 'ciddi olduklarının göstergesi olduğunu' söyledi. 

ABD'nin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptırım kararı almasının ardından bugün kritik bir görüşme gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Singapur'daki 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

''Karşılıklı anlayışla ve mutabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehdit dili ve yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını söyledik. Bunun iyi bir şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz. Var olan sorunları nasıl çözeceğimizi birlikte nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği içinde diyalog içinde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Bugünkü görüşme yapıcı bir ortamda sorunları çözmeye odaklı bir görüşme oldu.''

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.08.03 08:01 - Son Güncellenme: 2018.08.03 09:32 - HABER MERKEZİ
A