Camide kapkaça karşı eğitim verildi

Camide kapkaça karşı eğitim verildi

Adana polisi, 'Bilinçli Kadın Bilinçli Toplum' projesi kapsamında kadınlara camide kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık, soba-doğalgaz zehirlenmesi, kilitlerin güvenli hale getirilmesi, uyuşturucu kullanma, cinsel istismar, kadına şiddet ve çilingir çağrılmasında dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

2017.12.06 09:47 - Son Güncellenme: 2017.12.06 09:47 - Güncel
A
Camide kapkaça karşı eğitim verildi

Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü hem suçun oluşmaması hem de suçlulara karşı çocukların ve ailelerin nasıl önlem alması gerektiği konusunda 'Bilinçli Kadın Bilinçli Toplum' projesi geliştirerek Adana'daki tüm kadınları bilgilendirmeye başladı. Polis camide, halk eğitim merkezlerinde ve belediyelere bağlı meslek edindirme merkezlerinde kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık, soba-doğalgaz zehirlenmesi, kilitlerin güvenli hale getirilmesi, uyuşturucu kullanma, cinsel istismar, kadına şiddet ve çilingir çağrılmasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında kadınlara bilgi verdi. Polis projeyi ilk olarak Nakkaşlar Camii'nde başlattı. Burada yaklaşık 30 kadınla bir araya gelen polis onlara hangi olayların suç olduğunu, zanlılardan nasıl uzak durmaları gerektiğini, çocuklarının kötü alışkanlıklar edinmemesi için onlara annenin nasıl davranması gerektiğini, yolda yürürken kapkaça uğramamak için çantayı hangi kolda taşımaları gerektiğini slayt eşliğinde örneklerle anlattı.

"ANNEYİ AYDINLAT TOPLUM AYDINLANSIN"

"Bir anneyi aydınlat ki toplum aydınlansın" ilkesinden yola çıkan polisler şu bilgilere yer verdi:

"Çocuklarımız gelişme çağında birçok farklı unsurun etkisinde kalmaktadır. Bunlardan bazıları yaşanılan çevre, arkadaş ortamı ve en önemlisi ise ailedir. Çocuğun yetişmesinde, bilinçli ve faydalı birer birey olmalarında ailenin ve özellikle annelerin rolü tartışılmaz düzeydedir. Anneler çocuklarının suç örgütleri tarafından kandırılmalarının ve kullanılmalarının önüne geçebilecek en önemli faktördür. Ayrıca ev hanımlarımızın evlerde kapıdan satış ve falcılık türü dolandırıcılık suçlarına, sokaklarda kapkaç ve yankesicilik türü olaylara sıkça maruz kaldıkları bilinmektedir. Bu nedenle, kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmalarının yapılması hem çocuklarımızın daha bilinçli birer birey olmalarına, hem de kadınların maruz kaldığı suçların önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır."

Eda Altınkaya, çantayı yolda giderken duvar tarafında taşımayı öğrendiklerini belirterek, "Sağ olsun güvenlik mensuplarımız geldi bize evimizi korumamız için ve hırsızlara karşı alınacak tedbirleri anlatıyorlar. Evden çıkarken kapımızın kilidine iyi bakmamızı ve kontrol etmemizi söylediler. Mesela yolda giderken çantayı yola doğru değil de duvar tarafında taşımamız gerekiyormuş bunu bilmiyordum. Evden markete ya da komşuya giderken kapıyı öylesine çekiyorduk ama muhakkak kapıyı kilitlememizi söylediler" dedi.

Hatice Ünsal ise, "Bu kapı işi kafama takıldı gerçekten bilmiyordum ve her defa kilitlemiyorum. Çocuklarımızın uyarılması konusunda eksiklerimiz oluyor mesela evden çıkarken çocuğum ben gidiyorum kapıyı da kilitliyorum sakın ola kimseye kapıyı açma dememiz gerekiyor. Polisler gerçekten çok güzel anlattı eve gelen sokak satıcılarının uzattıkları hiçbir şeyi koklamamamız lazım. Televizyonda izliyoruz bunlardan örnek almamız lazım. Bu uyarıları yapma konusunda devletimiz ve polis ekibi çok iyi düşünmüş mesela ben öğrendiklerimi komşuma da söyleyeceğim şöyle yap diye" diye konuştu.

Daha önce bilmediklerini öğrendiğini, öğrenmenin yaşı olmadığını anlatan emekli öğretmen Elif Özkan ise şöyle konuştu:

"Bizi bilgilendirdiler daha önce bilmediklerimizi öğrendik. Kapılarımızın kilitlenmesi ve çantamızın yol tarafında değil de duvar tarafında taşınması gerektiği öğrendik. Çocuklar konusunda da çok güzel öneriler aldık, okula gidip gelmeleri ve orada kurduğu arkadaşlıkları kontrol etmemizi istediler." Polis 2 yıl içinde Adana'daki bütün kadınlara bu yöntemle ulaşıp zanlılara karşı bilgilendirmeyi hedefliyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2017.12.06 09:47 - Son Güncellenme: 2017.12.06 09:47 - Gülcan Tekin
A