Bursalılara önemli uyarı: "Bir derecelik sıcaklık artışı kaza riskini yükseltiyor"

Bursalılara önemli uyarı: "Bir derecelik sıcaklık artışı kaza riskini yükseltiyor"

Hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerindeki her bir derecelik yükselişinin trafik kazası riskini artırdığı bildirildi.

2017.08.10 11:48 - Son Güncellenme: 2017.08.10 12:22 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalılara önemli uyarı: "Bir derecelik sıcaklık artışı kaza riskini yükseltiyor"
03:29 Bursalılara önemli uyarı: "Bir derecelik sıcaklık artışı kaza riskini yükseltiyor"

İLGİLİ VİDEO

Bursalılara önemli uyarı: "Bir derecelik sıcaklık artışı kaza riskini yükseltiyor"

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikiyatri kliniği sorumlu hekimi Doç. Dr. İbrahim Taymur, yaptığı açıklamada, son dönemde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

Sıcak havaların ruhsal yapıyı bozduğunu aktaran Taymur, sürücülerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Taymur, trafik ve sıcaklık arasında yapılan bilimsel çalışmaların az da olsa varlığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bilimsel çalışmalarda, özellikle sıcak havaların, 'barometrik basınç' dediğimiz yani havadaki nemin etkisiyle bir basınç etkisi yaptığı, bunun da kişinin ruhsal yapısıyla ilgili olumsuz etkilere sahip olduğu gösterilmiş. Nasıl ki, kış aylarında buzlanma oluyor ya da yoğun yağışlar sürücülerin dikkatini dağıtabiliyorsa, barometrik basınç da sürücülerin dikkatini dağıtabilmekte ve olumsuz durumlara sebep olabilmektedir. Bu, bilimsel olarak gösterilmiştir."

- "Hava sıcaklığının ani yükselişi adaptasyonu zorluyor"

 İnsanlardaki adaptasyonun ülkelerin iklimine göre değiştiğini vurgulayan Taymur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hava sıcaklığının ani yükselişi bu adaptasyonu zorluyor. Sıcaklık ve trafik üzerine yapılan uluslararası bilimsel çalışmalarda, sıcaklığın, mevsim normallerinin üzerindeki her bir derece yükselişinin trafik kazası oranlarını yüzde 1-2 artırdığı görülüyor. Trafiği oluşturan en önemli 3 şey, sürücü, araç ve çevresel etkenlerdir. Sıcak, sürücünün ruhsal yapısını bozmakta, çevresel faktörleri yani yolun akışkanlığını etkileyebilmektedir."

Taymur, yaz aylarında trafik yoğunluğunun arttığına işaret ederek, "Trafik yoğunluğunun artması hem kişinin stresini hem de kaza olasılığını artırıyor. Sıcaklığın da buna katkısıyla kümülatif bir etki oluyor. Özellikle nemin artması sıcaklığı daha da hissettiriyor. Bunlar kaza risklerini artıran etkenler." ifadelerini kullandı.

Özellikle yaz aylarında sıcaklığa bağlı uyku bozukluklarına dikkati çeken Taymur, "Kendini iyi hissetmeyen sürücülerin trafiğe çıkmamaları daha sağlıklı olur. Yaz aylarında sıcaklık artışına bağlı uykusuzluk gözlemleniyor. Kişinin uykusu az ise kendini dinç hissetmiyorsa araç kullanmaması gerekir." diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.08.10 11:48 - Son Güncellenme: 2017.08.10 12:22 - HABER MERKEZİ
A