Bursalılar dikkat! Vergi affından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Temmuz!

Bursalılar dikkat! Vergi affından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Temmuz!

Geçtiğimiz günlerde çıkarılan vergi affında; Sosyal Güvenlik Kurumu'na, belediyelere, ticaret odalarına ve diğer odalara vergi borcu olan vatandaşlar, vergi borçlarının faiz ve cezalarının bir kısmını sildirip, bu borçları taksitli olarak ödeyebilecek. Çıkarılan afta, sahte sigortadan emekliliği iptal edilenler ve BAĞ-KUR primlerini ödemeyen vatandaşları da ilgilendiren önemli detaylar bulunuyor.

2018.07.25 10:11 - Son Güncellenme: 2018.07.25 10:46 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalılar dikkat! Vergi affından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Temmuz!
05:18 Bursalılar dikkat! Vergi affından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Temmuz!

İLGİLİ VİDEO

Bursalılar dikkat! Vergi affından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Temmuz!

SEFA BALABAN-SEDA ÖZDOĞAN/BURSADABUGÜN

Halk arasında vergi affı olarak anılan vergi borcu yapılandırmasının son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Konu ile alakalı Bursada Bugün'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bunun bir vergi affı olmadığının altını çizerek, "Şu anda 7143 sayılı bir yapılandırma gündemde. Son müracaat tarihi de 31 Temmuz 2018. Ülkemizde sık sık yapılandırmalar çıkıyor. Halk arasında biz buna vergi affı da diyoruz, aslında bir vergi affı değildir bu. Vergilerin asıl borçları, gecikme faizleri bir de bunların cezaları vardır. Vergi cezalarının bir kısmı yapılandırmalarla silinebiliyor. Faizlerinin bir kısmı da silinebiliyor; ama vergi asıllarında silme söz konusu olmuyor. 7143 sayılı yasa da buna benzer bir yasa. Vergi dairesine, SGK'ya, ticaret odalarına, diğer odalara borcu olan kişiler borçlarını yapılandırabiliyorlar. Dediğimiz gibi faizlerinin bir kısmını sildirip geri kalan borcunu 36 aya kadar taksitlendirebiliyor. 18 taksit 2 ayda bir ödeme olduğu için 36 aya bölerek taksitle borçlarını ödeyebiliyorlar" dedi. Ülkemizde sık sık yapılandırmalar çıktığını ancak devlet yetkilileri tarafından bir daha yapılandırma çıkmayacağının açıklandığından bahseden Erdursun, "Bunun doğru olacağını varsayarsak bu yapılandırmadan 31 Temmuz'a kadar yararlanmanız faydanıza olacaktır. Bu bir af değildir, ana para borç kesinlikle silinmez. Gecikme faizlerinin bir kısmı, vergi cezalarının bir kısmı yapılandırmada bulunanlar için silinir, bu büyük bir avantajdır" ifadelerini kullandı.

Sahte sigortalılıktan emekliliği iptal edilenler, dikkat!

Geçmiş yapılandırmalarda olmayıp bu yapılandırmada olan çok önemli bir durumun söz konusu olduğunu vurgulayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Ülkemizde 2008 yılında bir yasa çıktı 5510 sayılı yasa ve bu yasayla beraber de sahte sigortalılık; yani bir kişi bir işyerinde fiilen çalışmıyorsa kendisini o işyerinde çalışıyormuş gibi göstermek. Bu durumu SGK tespit ettiğinde bu sigortalılıkları ve emeklilikleri iptal ediyor. Ülkemizde yaklaşık 350 bin kişinin emekliliği iptal oldu. Emekliliği iptal edilen kişilerin ilk emekli maaşı bağlandığı tarihten itibaren SGK bütün bağlanan maaşları gecikme faizleriyle beraber geri istiyor. Aynı zamanda sağlık harcamalarının parasını da geri istiyor ve bu yapılandırma kapsamına da girmiyordu bu tür durumlar. 7143 sayılı yasanın içine girdi. Bu durum emekliliği iptal olanlar için önemlidir; çünkü almış oldukları maaşları yasal faiziyle beraber geri ödeyeceklerdi sağlık harcamaları da dahil şekilde. Almış olduğu maaşlar artık yapılandırma kapsamına giriyor. Sadece sağlık harcamaları girmiyor" diye altını çizdi.

BAĞ-KUR prim borcunda büyük kolaylık

Çıkarılan yapılandırmada bir diğer önemli konunun ise BAĞ-KUR'luları yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Erdursun, "Primlerini 30.03.2015 tarihine kadar 1 yıl ve üzerinde borcu olan kişiler borçlarını sildirebildiler. Daha sonra isterlerse borçlarını canlandırabiliyorlardı. Canlandırma yapılırken günlük asgari ücretin yüzde 34 buçuğunu günlük rakamı ödemek zorundaydılar. 7 bin 143 sayılı yapılandırmadan yararlananlar mevcut rakamdan değil de hangi yılın gününü canlandırıyorsa o dönemin asgari ücretinin brüt rakamından yararlanarak gündemi canlanırabilecek. Bu da çok önemlidir, 31 Temmuz'a kadar böyle bir şansları var. 31 Temmuz'a kadar borçlarını canlandırmazlarsa şayet; daha sonra emeklilik için geçmişe dönüp bağkur günlerini canlandırması gerekirse bu fırsattan yararlanamayacak. Bu yapılandırma BAĞ-KUR'lular için gerçekten çok önemli; çünkü geçmiş yıllardaki borçlarını ödeyecek olan kişiler günlük 23 buçuk yerine 7, 8 ya da 9 lira ödeyebilecek. Avantajlı olabilecekler" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.07.25 10:11 - Son Güncellenme: 2018.07.25 10:46 - HABER MERKEZİ
A