Bursa Yıldırım'da ailelere çifte farkındalık

Bursa Yıldırım'da ailelere çifte farkındalık

Bursa Yıldırım Belediyesi, sağlık ve eğitim alanlarında bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

2017.11.15 12:29 - Son Güncellenme: 2017.11.15 12:29 - Bursa Bölge
A
Bursa Yıldırım'da ailelere çifte farkındalık

İnsanların sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda ve sosyal yaşamda bireylerin donanımlı fertler olarak bilinçlenmesi için çalışmalar yürüten Yıldırım Belediyesi, Halk Sağlığı il Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği gerçekleştirdi. 15 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında Barış Manço Kültür Merkezi'nde 'Havamızı Koruyalım KOAH'sız Yaşayalım' adlı panel düzenlendi. Panele Yıldırım Belediyesi Bürokratları, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü temsilcileri, Yıldırımlı muhtarlar, Yıldırım Kent Konseyi Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı tarafından Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında bilgi verilen panelde hastalığın belirtileri, oluşumu ve tedavisi hakkında önemli konulara yer verildi.

ERKEN TEŞHİS VURGUSU

Anne karnından itibaren gerek ev ve işyerleri gibi iç ortamlarda, gerek dış ortamlarda solunan zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların yaydığı kirli hava, evlerdeki soba ve ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri, kömür dumanı ve tozlu dumanlı işyerlerinde solunan havanın hastalığın başlıca nedenleri olduğunu vurguladı. Uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgam ile kendini gösteren hastalığın basit bir nefes testi ile teşhis edilebildiğini işaret eden Aslı Görek Dilektaşlı, hastalıkla ilgili en önemli mücadelenin sigarayı bırakmak ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak olduğunu söyledi.

VELİLERE EĞİTİM

Öte yandan Yıldırım Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yer alan Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi tarafından ilçedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik eğitim düzenlendi.

Sait Ete İlkokulu öğrenci velilerine yönelik düzenlenen eğitimde 'Çocuğunuz İçin Harekete Geçin' kampanyası dahilinde önemli bilgiler verildi. Uzman Psikolog Cihad Kaya tarafından gerçekleştirilen eğitimde velilere, çocukları ihmal ve istismardan koruma konusunda yapılması gerekenler aktarıldı. Mahremiyet eğitimi, çocuğun kişisel sınırlarına saygı eğitimi ile fiziksel ve duygusal şiddet konularının da aktarıldığı konferansta katılımcıların bilinçlenmesi sağlandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.11.15 12:29 - Son Güncellenme: 2017.11.15 12:29 - Aysın Komitgan
A