Bursa ve diğer 4 ilde dolandırıldılar! Mağdurlar kulübü kurdular

Bursa ve diğer 4 ilde dolandırıldılar! Mağdurlar kulübü kurdular

Beş farklı ilde dolandırıcıların aynı yöntemle oyununa gelen 5 kişinin aynı anda cep telefonları bloke oldu. Aynı bankada hesapları bulunan bu kişilerin kredi kartı limitleri aynı gün yükseltilip kart bilgileriyle sanal alışveriş sitesinden habersizce binlerce liralık alışveriş yapıldı. Aralarında savcı şoförü, İngilizce öğretmeni ve işçilerin bulunduğu 5 mağdur mağduriyetlerini ispatlayabilmek için hukuk mücadelesi başlattı.

2017.12.16 14:32 - Son Güncellenme: 2017.12.16 14:35 - Bursa Bölge
A
Bursa ve diğer 4 ilde dolandırıldılar! Mağdurlar kulübü kurdular

Birbirlerini hiç görmedikleri halde Whatsapp'ta, "Mağdurlar Kulübü" ismini verdikleri gruptan görüşüp bilgi paylaşımında bulunan üyelerden kimisi banka borcunu ödemek için arabasını sattı, kimisi çocuğunun ameliyat parasını bankaya verdi, kimisi çocuğunu üniversiteye gönderemedi. 

Telefon hattını iptal ettiler

5 ili kapsayan dolandırıcılık olayı, Bursa'dan Mesut Küçükçınar (46), Nevşehir'den Ercan Ayhan (26), Mardin'den Murat Key (27), Van'dan Cesim Arız(46) ve İzmir'den Veysel Yavaş(56)'ın 31 Ağustos 2017 tarihinde aynı anda sim kartlarının bloke olmasıyla başladı. İddiya göre 5 kişiye ait sahte kimliklere kendi fotoğraflarını yapıştıran dolandırıcılar, GSM bayilerine gidip mevcut sim kartları, kaybettim bahanesiyle kapattırıp yerine yeni sim kartlar çıkardı. Bir birinden habersiz 5 mağdurun telefonları kapanırken boş durmayan dolandırıcılık çetesi bu telefonlardan 5 kişinin de müşterisi olduğu aynı bankayı arayarak kredi kartları limitlerini arttırdı.
Sanal alışveriş sitesi üzerinden bir firmadan 84 adet çamaşır makinesi ile 42 adet bilgisayar karşılığı 112 bin 800 liralık alışveriş yapan şebeke ödemeyi bu beş kişinin kredi kartlarından 9 taksitle yaptı.

Hepsi aynı banka ile çalışıyordu

İddiaya göre dolandırıcılar çıkardıkları yedek hatlarla, söz konusu kişilerin çalıştığı banka ile temasa geçtiler. Tamamı aynı bankadan yapılan işlemlerde dolandırıcılar kendilerini, gerçek hesap sahibi olarak tanıttı. Bazı kişilerin vadeli hesapları bozuldu bazı kişilerin bankadaki 'esnek hesap' adı verilen hesabında bulunan paraları kredi kartına aktarılarak limit oluşturuldu ve bu sayede alışveriş yapıldı. Yapılan tüm alışverişleri de, çok sayıda sanal mağazanın içinde bulunduğu bir site üzerinden yapıldı.

Kredi kartından 20 bin TL'lik alışveriş yapılan evli 3 çocuk babası Mesut Küçükçınar, yapılan işlemlerin profesyonel kişilerce gerçekleştirildiği düşüncesinde. 

Yavaş "Dolandırıcılar 31 Ağustos tarihinde üzerinde bana ait olmayan bir fotoğrafın bulunduğu sahte kimlik ve sahte imza ile GSP hattımı bloke ettirdi. Benim yerime çalıştığım banka ile dakikalarca telefonda görüşüp kredi kartımın limitini 5 bin liradan 28 bin 800 liraya çıkarmışlar. Yapılan bu kadar işlem için bankadan, annemin kızlık soyadının sorulmuş olması muhtemel. Bu bilgi ise bir tek bankada ve hat aldığım GSM şirketinde bulunuyor. Bu durumda aklıma, bankadan birilerinin de bu çete ile irtibatta olduğu kuşkusu geliyor. Bankaya müracaat ettiğimde ise alışverişin 3 boyutlu güvenlik şifresi kullanarak yapıldığı söyleniyor" dedi. Küçükçınar, konu ile ilgili hem savcılığa hem de ödemenin iptali için Tüketici Mahkemesi'ne başvurduğunu söyledi. 



WhatSapp'dan mağdurlar kulübünü kurdular

Olayın ardından sosyal medyada bilgi toplarken aynı olayla ilgili 4 kişinin daha mağdur olduğunu öğrenip WhatSapp üzerinden bu kişilerle görüşmeye başladığını anlatan Mesut Küçükçınar, "Buradan birbirimizle evrakları paylaştık. Arkadaşların bazıları paralarının bir kısmını geri alırken, ben de dahil bir kısmımız ise halen mağdur durumda" dedi. 

Mesut Küçükçınar'ın telefonla ulaştığı Van'da öğretmenlik yapan Cesim Arız ise hesabından 36 bin liralık alışveriş yapıldığını söyledi. Arız," "Hesabımda biriken bir miktar param vardı. Vadeli hesapta bulunuyordu. Bu hesabımı da bozmuşlar ve harcama yapılmış. O para ile kızımı üniversiteye gönderecektim. Ancak durum böyle olunca okul kaydını yapamadım" şeklinde konuştu. 

Aynı mağduriyeti yaşayan İzmir'li Veysel yavaşında parayı ödeyebilmek için otomobilini satmak zorunda kaldığını anlatan Arız, "Defalarca savcılığa dilekçe verdim, bankanın genel müdürlüğüne yazı yazdım biz bu alışverişi yaptıysak belgelerini verin. Kimse bir belge vermiyor. 112 bin 800 liralık alışveriş yapılmış. Bu parayı 5 kişiye bölüştürmüşler. 84 adet çamaşır makinesi 42 adet bilgisayar alınmış. Alışverişin yapıldığı firmanın alt bayisine ulaştım. Bana söylenen malları kamyon ile teslim almaya gelen H.İ.Y. isminde bir kişinin üzerinde bizim kimlik fotokopilerimizle kredi kartı hesap bilgilerimizin bulunduğu 5 kağıdı teslim edip malları aldığı. Sonrası sonuç ortada. "Sahte bilgilerle nasıl teslim edersiniz" dediğimde ise ben nereden bileyim deniliyor. Bunların hepsi birbiriyle ortak çalışıyor" dedi.

Cezaevi savcısının şoförü de mağdur

Mardin Cezaevi Savcısının koruması Murat Key'in kredi kartından ise 20 bin TL'lik bir harcama yapıldı. Key, sorumluların bulunması için savcılığa verdiği ifadesinde "Benim bu alışverişlere yönelik bankaya bildirdiğim 0542 .. 00 numaralı telefonuma bu alışverişlere ilişkin şifre gelmedi" dedi. Benzer şekilde Nevşehir Avanos'ta yaşayan Ercan Ayan'ın hesabından 16 bin 800 TL, alışveriş yapıldı. Konu ile ilgili savcılıklara yapılan suç duyuruları nedeni ile soruşturmalar sürerken, bankaya karşı da çeşitli illerde dava açıldığı anlaşıldı.

Tüketiciler derneğine göre yaşanan mağduriyetten bankada sorumlu

Bursalı mağdur Mesut Küçükçınar'ın müracaatı üzerine hareket geçen Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, açıklamalarda bulundu. 
Dolandırıcılık olayındaki asıl önemli olan kısmın bankanın sorumluluğu olduğunun altını çizen Yılmaz, "Tüketicinin o tarihte kredi kartı limiti 5 bin liradır. Banka kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 9'uncu maddesine göre ilgili kişinin tüm kredi kartı limitlerinin ilk yıl için aylık ortalama gelirinin 2 katı ikinci yıl için ise 4 katını aşamaz. Mağdur Mesuk Küçükçınar'ın 3 bin lira maaş aldığı düşünüldüğünde bu demektir ki usulüne uygun talep olsa dahi banka kredi kartı limitini 28 bin liraya çıkaramaz. Bu nedenle tüketicinin mağduriyetinde bankanın da sorumluluğu bulunmaktadır" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.12.16 14:32 - Son Güncellenme: 2017.12.16 14:35 - Gülcan Tekin
A